A Jó fog győzni

„Az Isten által vetett szilárd alap azonban megáll, amelyre ez van pecsételve: Ismeri az Úr az övéit, és hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja!”

Pál második levele Timóteushoz 2. fejezet 19. vers

Családunkban egy időben nagy-nagy kedvenc volt A három kismalac című mese, főleg az, amikor a férjem édesapja, Papó mesélte, meséli a gyermekeimnek. A történet főhősei házat szeretnének építeni. Az első kismalac szalmából húz fel egy kis kalyibát,
a második fakunyhót tákol, míg a harmadik kőházat épít. Aztán megérkezik a farkas mindhármuk életébe. Az első két kunyhót könnyedén szétfújja, tönkreteszi, az építők pedig csodával határos módon végül el tudnak menekülni harmadik társukhoz, a takaros kőházba. Ezzel már nem bír a farkas, és végül az egyik változat szerint otthagyja őket, a másik változat szerint még pórul is jár.

Ez egy nagyon fontos történet gyermekeink fejlődése szempontjából. Belőle megtanulhatják, hogy a jó győz a gonosz felett, sőt, a kicsik és védtelenek is szembeszállhatnak vele és legyőzhetik. Ehhez viszont elengedhetetlen a megfelelő védelem, a kemény munkával felépített kőház biztonsága.

Lehet, hogy szakmai ártalom, de akárhányszor hallom ezt a mesét, nem tudok nem gondolni Jézus egyik példázatára (Mt 7:24-27). Arra, amiben két emberről beszél, akik házat építettek. Az egyik leásott, és sziklára alapozta otthonát, a másik homokon húzta fel. Mindkét házat ugyanúgy vihar tépázta tomboló széllel, zuhogó esővel, árvízzel. Az első szilárdan állt, mert biztos alapokra épült, a másik pedig teljesen elpusztult, mert a víz kimosta a falak alól a homokot.

A különbség az alapoknál keresendő: az egyiknek volt, a másiknak nem. Pál a fenti igénkben ugyanarról az alapról beszél, mint Jézus a Hegyi beszédben. Ez az Istennel való kapcsolat. Hogy Ő ismer minket, és mi is napról napra egyre jobban megismerjük Őt. Ez az alap az, hogy Istennek számítunk, egyen egyenként, név szerint, mindannyian. Te is és én is. Ő ismer minket, és azt szeretné, ha mi is egyre közelebb kerülnénk hozzá, ha élő kapcsolatban lennénk vele, és ez formálná döntéseinket, az általunk képviselt elveket, cselekedeteinket.

Hát halld meg, Kedves Olvasó, ennek a bibliai igének a reményét! Ebben a pillanatról pillanatra változó, forrongó világban, ahol a biztonság olyan múlandó, mégis van egy szilárd pont, Akire bátran támaszkodhatsz, Aki sosem fog cserbenhagyni. Ha a Krisztussal való közösségre alapozod az életedet, akkor meg fog állni. Nem leszel gondtalan, de talpon maradsz a viharokban, mert azok viszont jönni fognak. A Gonosz minden követ megmozgat azért, hogy elveszítsen, de te csak nézz Krisztusra, kapaszkodj feléd nyújtott kezébe, és maradj kapcsolatban Vele. Ő meg fog tartani. A Jó fog győzni. Örökké.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet