Felháborító kegyelem: a manassé-fordulás


"Nyomorúságában azonban kérlelte Istenét, az Urat, és mélységesen megalázta magát őseinek Istene előtt. Imádkozott hozzá, ő pedig megkönyörült rajta; meghallgatta könyörgését, és hazavitte országába, Jeruzsálembe. Manassé megtanulta ebből, hogy az Úr az Isten."

2Krónika 33:12-13

Siker. Hatalom. Pénz. Manassénak minden megadatott. Édesapja, Ezékiás király, helyreállította Isten tiszteletét, és fiát is ebben nevelte. A felnövekvő herceg apja társuralkodója lesz, és sikeresen újra indította a vidéki gazdaságokat. Az olívaolaj kereskedelemből sokan meggazdagodtak, és a királyi kincstár is egyre gazdagabb. Az asszírok különleges státuszt adományoztak hűséges vazallusuknak, és ez még inkább fellendítette a gazdaságot, hiszen megnyíltak az export utak. Újraépültek a kereskedelmi utakat védő erődök. A feléledő vidéki arisztokrácia megújuló befolyása még inkább erősebbé tette a Manassé királyt.

Lázadás. Lejtő. Rabság. Manassénak ezek is megadattak. A gazdasági és politikai előnyökért visszaállítja a vidéki szent helyeket Asera és Baál tiszteletére. A szinkretista vallásosság meghódítja őt és a társadalmat is. A jeruzsálemi templomban megohonosítja az asszírok által propagált asztrális kultuszt, az "ég seregeinek" tiszteletét. Végül Molok tiszteletére megégeti gyermekét. Mintha mindent helyreállítana, amit apja kiirtott a vallási életből. Ézsaiás, Habakuk hiába prófétálnak, a király nem hallgat szavukra. Sőt, a hagyomány tudni véli, hogy Ézsaiást ő végezteti ki. Végül szembekerül az asszírokkal, akik láncban vezetik Eszarhaddon asszír király elé. ""Nyomorúságában azonban kérlelte Istenét, az Urat, és mélységesen megalázta magát őseinek Istene előtt. Imádkozott hozzá, ő pedig megkönyörült rajta; meghallgatta könyörgését..." És ebből megtanulta, hogy:

"Az Úr az Isten!"

Milyen felháborító a kegyelem! Manassé nem érdemelte meg,  hogy újra király legyen, és a leghosszabban, 55 éven keresztül uralkodjon! Azonban nem panszkodhatok, hiszen:

"Az Úr az Isten!"

Milyen úton van az életed? Siker, hatalom, pénz? Vagy netán lázadás, lejtő és rabság? Ne feledd el: 

"Az Úr az Isten!"

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet