Amikor itt az ideje, hogy beszélj


"De az Úr ezt mondta neki: Ki adott szájat az embernek? Ki tesz némává vagy süketté, látóvá vagy vakká? Talán nem én, az Úr?! Most azért csak menj: majd én segítségedre leszek a beszédben, és megtanítalak arra, hogy mit beszélj!" 

Mózes második könyve 4. fejezet 11-12. verse

Te szeretsz beszélni vagy énekelni? Vagy szeretsz másokat hallgatni? Vannak emberek, akiknek könnyebben megy, hogy kifejezzék magukat, és vannak, akik úgy érzik, hogy ügyetlenek ebben. Vannak, akik élvezik azt, ha beszélhetnek akár többszáz ember előtt, akik csak rájuk fognak figyelni, és vannak, akik pánikolnak, ha arra gondolnak, hogy tíz ember hallgatja majd őket. Vannak youtuberek, akik gondolkodás nélkül tudnak rizsázni akár húsz-harminc percen keresztül is (tényleg gondolkodás nélkül, ez tudható abból, hogy csak beszélnek, de alig mondanak valamit), és vannak, akik ritkán és nehezen szólalnak meg, és akkor is röviden, de amit mondanak, arra érdemes odafigyelni. A beszéd képessége nagy áldás - ugyanakkor, ha visszaélünk vele, nagy csapás is lehet.

Mózes, akihez Isten fent idézett szavai szóltak, a nehéz beszédű emberek közé tartozott. Nem is csoda, hiszen ez előtt az esemény előtt negyven éven keresztül alig találkozott emberrel a saját családján kívül. Most pedig a fáraó elé kellett állnia, és átadnia neki Isten üzenetét! Rémisztő helyzetbe került! Képtelennek és alkalmatlannak látta magát a feladatra.

Nem érezted már magad hasonlóan, amikor arra vágytál, hogy a neked olyan nagy örömöt jelentő lelki tapasztalataidat, vagy Istennel szerzett élményeidet, vagy a neked reményt nyújtó ígéreteit megoszd másokkal? Hányszor maradtál inkább csöndben, mert attól féltél, hogy ki fognak nevetni, vagy nem fognak megérteni?

Nos, ha voltál már ebben a helyzetben, akkor Isten ígérete neked is szól! Ha őszinte a szándékod, akkor kérd Istent, hogy segítsen, aztán gondold végig, hogyan tudod egyszerű szavakkal, érthetően és röviden megfogalmazni azt, amit el szeretnél mondani, és mondd el! Gondolj arra, hogy embereknek ez akár az életet is jelentheti, ahogyan ez Mózes esetében is történt! Téged is ugyanaz a Valaki tud látóvá és hallóvá tenni, hogy meglásd és megértsd, hogy a körülötted élőknek mire van szükségük, aki Mózest azzá tette; és neked is ő adott szájat, és ő tud megtanítani beszélni, ahogy ez vele is történt.

Tehát ne félj, hanem mondd el, amit Isten rád bízott! De előtte bizonyosodj meg arról, hogy tényleg ő bízta rád!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia