A nagy jutalom!


„Ő pedig ezt mondta nekik: Bizony mondom nektek, hogy mindaz, aki elhagyta házát vagy feleségét, testvéreit, szüleit vagy gyermekeit az Isten országáért, az a sokszorosát kapja vissza már ebben a világban, a jövendő világban pedig az örök életet.”

Lukács evangéliuma 18.fejezet 29-30.vers

Szó sincs arról, hogy Jézus nem tudott nagy teológiai gondolatokat felvázolni, vagy nagy szavakkal élve magyarázni, ő tudatosan kerülte ezt és hogy miért? Jézus tudta, hogy az emberek nagy többsége nem a nagy teológiai meglátásokra kíváncsi és nem arra van szükségük. Sokkal inkább fontosabb az, hogy szeretve és megértve érezzék magukat, olyan tanítást halljanak, amit értenek, amiből erőt tudnak meríteni. Ezen okokból kifolyólag Jézus gyakran – sőt, szinte mindig – a példázatokat használta azzal a céllal, hogy megértesse a hallgatóival, mi is Isten üzenete ma számukra.

Ezt a kijelentést is egy példázat előzte meg, amit érdemes elolvasni, hogy még inkább megértsük ennek a mondatnak az üzenetét. (18:18-27) Jézus arról beszél, hogy vannak személyek, dolgok, helyzetek, amelyek bár az életünk részét képezik, nem feltétlen biztos, hogy a javunkra válnak. Személy szerint nagyon gyakorolnom kell ennek a példázatnak az útmutatását és nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy miről is lehet itt szó.

Mi emberek szabad akarattal rendelkezünk. Szokták mondani, hogy azt csinálunk, amit akarunk, akkor, amikor akarjuk és azzal, akivel akarjuk, de egy nagyon fontos dolgot figyelmen kívül hagyunk: nem biztos, hogy mindezen dolgok jót tesznek nekünk, építenek és jobbítanak minket. Jézus itt arra szeretné felhívni a figyelmünket, hogy rendelkezünk olyan személyekkel vagy tárgyakkal, esetleg vágyakkal, amelyek nem segítik elő az Ő tervét az életünkre vonatkozóan. Vannak dolgok, amikre odafigyelünk és tudatosan kerüljük, mert tisztában vagyunk azzal, hogy károsak, de vannak rejtett zugok, amikről nem is sejtjük, hogy esetleg károsak lehetnek.

Péter azt mondta Jézusnak, hogy kész mindent feladni és követni őt bárhova is megy. Jézus ezt azzal nyugtázta, hogy kiemelte, mindenki, aki felad dolgokat csak azért, hogy kövesse Őt, hatalmas jutalomban fog részesülni. Sokszorosát kapja vissza ebben a világban, az eljövendőben pedig az örök életet.

Nehéz feladni azt, amihez ragaszkodunk? Igen. Nehéz mindent hátra hagyni, amiről megvagyunk győződve, hogy jó nekünk? Igen. Megéri Jézust követni? Igen. Tud segíteni? Igen. Bármi, ami elválaszthat Tőle ma, azt engedd el, legyél szabad és kövesd Jézust!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet