Ima vagy varázslás?


"Bizony, bizony, mondom nektek, hogy amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek… Azon a napon az én nevemben kértek, és nem mondom nektek, hogy én kérem majd az Atyát értetek, mert maga az Atya szeret titeket, mivel ti szerettek engem, és hiszitek, hogy én az Istentől jöttem." 

János evangéliuma 16:23, 26-27

…Jézus nevében, ámen! A Megváltó János evangéliuma 16. fejezetében olvasható szavaira alapozva a keresztények már közel kétezer éve általában ezekkel a szavakkal fejezik be imáikat. Jézus fenti mondataiból sokan azt értik ki – tévesen – hogy az ima akkor lesz „érvényes”, vagyis Isten akkor fogja meghallgatni, sőt megválaszolni imáinkat, ha hozzámondjuk a végén, hogy „Jézus nevében”; illetve, hogy az Atya azért szeret minket, mert mi szeretjük Jézust és hiszünk benne.

Lehet, hogy megdöbbentő sokak számára, de semmi sem állhat távolabb a valóságtól.

Jézus nevében kérni nem azt jelenti, hogy használjuk a nevét az imában, és ezzel elérjük, hogy az Atya áldását adja a MI kívánságainkra (kicsit kisarkítva a szituációt). Ez varázslás volna, nem ima. A bibliai korokban a pogány népek papjai és papnői alkalmazták ezt a „technikát” a maguk „isteneinél”.

Az ima nem akaratátvitel, hanem akaratátvétel. A célja nem az, hogy Istent rávegyük arra, hogy igazodjon a mi terveinkhez, céljainkhoz, vágyainkhoz, hanem hogy mi megértsük az Ő szándékát és bele tudjunk illeszkedni az ő tervébe. Jézus Krisztus így élt és imádkozott. Jézus nevében kérni azt jelenti, hogy mi is ezzel a lelkülettel éljünk és kérjünk: hogy megértsük Isten tervét, hogy megtegyük azt, ami a mi részünk benne, azért, hogy ez a terv célba érjen az életünkben. Illetve nemcsak a miénkben, hanem azokéban is, akik között élünk és akiket Isten ránk bízott, mert a krisztusi lelkület másik fontos összetevője, hogy nem a maga, hanem mások javát kereste, és azért munkálkodott és imádkozott.

Ami pedig Jézus fent olvasható mondatainak végét illeti: nem azért szeret minket az Atya, mert mi szeretjük Jézust, hanem azért ismerhetjük, és tudjuk szeretni Jézust, mert az Atya annyira szeretett minket, hogy értünk adta őt, és elküldte hozzánk Szentlelkét, hogy ez az áldozat mélyen érintsen minket. A mi Krisztus iránti szeretetünk viszont megnyitja Isten áldásainak tárházát előttünk, és amikor ezeket ránk árasztja, jobban érezzük az ő szeretetét.

Varázslás vagy ima: te melyiket választod?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet