Szeretet és erő


"Titeket pedig az Úr gyarapítson és gazdagítson a szeretetben egymás iránt és mindenki iránt, ahogyan mi is szeretünk titeket. Erősítse meg a szíveteket, és tegye feddhetetlenné a szent életben a mi Istenünk és Atyánk színe előtt, amikor a mi Urunk Jézus Krisztus eljön minden szentjével együtt. Ámen." 

Összepakoltál már mindent? Nem kell messzire mennünk, a feleségemmel képesek vagyunk a legrövidebb kirándulásra is "túlcsomagolni". Biztos, tudod, milyen az. Az a tipikus "inkább ezt is bepakolom, mintsem hogy majd ott jöjjünk rá, hogy kellett volna..." Persze ez a mondat se véd meg bennünket attól, hogy a hegyen jusson eszünkbe, hogy valamit otthon hagytunk. Amikor hétvégére leruccanunk meglátogatni a családot, noha csak egyet alszunk ott, a két bőrönd mégis kötelező súlyt képez az autó csomagtartójában. (A túlcsomagolás az oka, hogy nagyobb autót vásároltunk annak idején. Még mindig könnyebb volt, mint megváltozni.) Gondolom, hogy nem csak mi vagyunk ilyenek. Nagyon remélem, hogy vannak még hozzánk hasonló "túlcsomagolók".

Nem kis utazásnak nézünk elébe a jövőben, az emberiség szintjén sem. Pál apostol erre az utazásra utal, amikor azt mondja: "a mi Urunk Jézus Krisztus eljön minden szentjével együtt". Magától értetődőnek gondolja, ezért nem folytatja, de ha folytatná, az valahogy így nézne ki: "és elvisz bennünket az ő országába". Nem akarlak megijeszteni, de hadd kérdezzelek meg: te összepakoltál már mindent erre az utazásra?

Azért nem mindent csinálunk rosszul a csomagoláskor. A feleségem, például, rendszeresen, jó előre listát készít a legfontosabb bepakolandó dolgokról, hogy lehetőleg semmi ne maradjon itthon (és általában a rám bízott dolgokat felejtjük el). Az emberek sokan vannak így: készülnek a "nagy utazásra" — örök életre, Mennyországra, Új Földre, nevezzük bárhogy — és sokan termetes listát is készítettek a készülődéshez.

Kell a csomagba: 10 betartott parancsolat (ha több, az sose baj), megdönthetetlen Bibliaismeret, hiányzásmentes jelenléti ívek másolata tetszőleges templomból, és a lista még hosszan folytatható.

Pál nem túlpakolós fajta. Szerinte két dolog elég abba a bőröndbe: Szeretet és erős szív.

Isteni szeretet, hogy vihessünk magunkkal másokat is, és erő, hogy mi is kibírjuk az indulásig. Ennyi. Hátizsák elég. Minden más ott vár már bennünket. All inclusive. Örökké. Kár sokat pakolni.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia