Meg akarsz gyógyulni?


"
Amikor látta Jézus, hogy ott fekszik, és megtudta, hogy már milyen hosszú ideje, megkérdezte tőle: Akarsz-e meggyógyulni?"

János evangéliuma 5. fejezet 6. vers

1879. szeptember 21-én rajthoz állt 13 versenyző a híres new yorki Madison Square Gardenben, akiket tízezer izgatott néző akart látni hajnali egy órakor, ahogyan elindulnak a 850 kilométeres versenyen. A versenyző világsztárok nem autóval, motorral, biciklivel, sőt még csak nem is lóval versenyeztek ezen a távon, hanem gyalog! Sőt, az egész távot egyetlen arénában hat napon át körbe-körbe járva, futva, vonszolva teljesítették. Akármennyire is meglepő, de a 19. század végének legfelkapottabb sportja a pedesztrianizmus, avagy a gyaloglás volt. A gyaloglás?! A leglassabb, és legunalmasabb mozgás? Persze el kell ismerni, hogy a legszükségesebb mozgás is egyben, ami nemcsak hasznos, mert munkához is erre van szükség, hanem nagyon sok fiziológiai funkciónkat is karban tartja.

A bibliai történetben egy olyan személy van a fókuszban, aki nem tud járni, mert lebénult. Sőt, már máshogyan sincs sok lehetősége mozogni, mert már a barátai is magára hagyták. Nem csoda, hiszen 38 éve beteg. A csodás gyógyvíz melletti ágya szinte már a teljes létet és az egyetlen ismert pontot jelenti neki. Annyira megszokta már a bezártságot, a korlátokat, a bezártságot, hogy már elképzelni sem tudja, hogy lehetne máshogy is. Hozzá szokott, és biztonságot ad, hogy ezen a fekhelyen, mozgás nélkül ugyan, de legalább jó emberek jóvoltából megkapta az alamizsnát, az életben maradáshoz szükséges ápolást. Jézus ezért kérdezi tőle azt, hogy akar-e meggyógyulni? Mert a gyógyulás lehetőség és felelősség is, amihez hatalmas bátorság kell 38 év után...

Nem csak a fizikai és lelki betegségek képesek egyfajta levert és reménytelen állapotot előidézni, hanem a bűn is. Elveszi az egészséges perspektívát, és belekényszerít egy zárt és egészségtelen gondolkodásba, ahol körbe körbe járunk és forgunk sokkal hosszabban, mint a new yorki verseny résztvevői. És ebből a helyzetből nincs menekvés, már csak azért sem, mert ott a félelem az ismeretlen szabadságtól. 

A Megváltó azonban ma is megkeres és azt kérdezi: "Akarsz-e meggyógyulni? És ha a válaszod igen, akkor ezt feleli: "Kelj fel, és járj!"

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet