Jézus tudománya


„Ha valaki kész cselekedni az ő akaratát, felismeri erről a tanításról, hogy vajon Istentől való-e, vagy én magamtól szólok.”

János evangéliuma 7.fejezet 17.vers

 

Ebben a jelenetben Jézus tanít a templomban. Gondolhatnánk, hogy nincs ebben semmi különleges, hiszen ő Jézus Krisztus, Isten Fia, természetes, hogy a templomban tartózkodik. Az viszont már kevésbé természetes, hogy belekötnek, megkérdőjelezik, támadják, sőt időnként fenyegetik. Ha Ő Isten Fia, akkor az emberek ezt hogy-hogy nem látják? Miért nem veszik észre, hogy maga Isten jött le közéjük? Ahelyett, hogy hódolatukkal lepnék el mindenféle rágalommal dobálják meg. A válasz nagyon egyszerű: nem tudták/akarták látni, hogy ki is Jézus Krisztus valójában.

A zsidók támadták Jézust, mert úgy tanította az embereket az Igéből, hogy nem is tanulta. Legalábbis ami a látszatot illeti nem, hiszen a zsidók egész életükben az írásokat forgatták, elemezték, magyarázták és Jézus ebből a sorból igencsak kilógott. Ő nem ült ott az „írások magyarázása” órán vagy nem vizsgázott belőle és mindezek ellenére úgy tanította a népeket, mintha a legmagasabb tudás birtokában lenne. Mi persze tudjuk, hogy ez valóban így volt/van, de a zsidó főemberek nem és kételkedésüknek, támadásaiknak ez a helyzet tökéletes alapot nyújtott.

A zsidók elcsodálkoztak, hogy mégis hogyan ismerheti ennyire az Írást, ha nem tanulta?! Hogyan taníthatja azt, amiről ő nem tanult? (Jn.7:15) Jézus, ahogy mindig, egy nagyon frappáns választ adott, ezzel pedig példát mutatott nekünk is. A válasz a következő volt: „Jézus így válaszolt nekik: Az én tanításom nem az enyém, hanem azé, aki elküldött engem. Ha valaki kész cselekedni az ő akaratát, felismeri erről a tanításról, hogy vajon Istentől való-e, vagy én magamtól szólok. Aki magától szól, a saját dicsőségét keresi, aki pedig annak dicsőségét keresi, aki elküldte őt, az igaz, és abban nincs hamisság.” (16-18) Jézus felhívja a nagy különbségre a figyelmet: ha saját magadat akarod előtérbe helyezni és a magad dicsőségére és igazolására fókuszálsz, akkor nem az Ő akaratát követed. Ha viszont Istent helyezed előtérbe, megkérdezvén Őt, kutatva a Bibliát és aszerint cselekszel, ahogy ott olvasod, akkor annak az akaratát teszed, aki megteremtette a világot és benne téged is.

Ha bármilyen kérdéssel küzdesz, kérdezd meg Istent és Ő válaszolni fog!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia