Méltó


 "Méltó a megöletett Bárány, hogy övé legyen az erő és a gazdagság, a bölcsesség és a hatalom, a tisztesség, a dicsőség és az áldás!"

Jelenések könyve 5. fejezet 12. verse


Egy angliai barátom mesélte, hogy tizennyolcadik születésnapja előtt az édesanyja megkérdezte, hogy meg akar-e jelenni II. Erzsébet királynő előtt, hogy bemutatkozzon. Anyai ágon ugyanis a királyi családdal áll rokonságban, és ennek egyik privilégiuma, hogy felnőtté válásakor a királynő elé járulhat. A cselekmény nagyon rövid: megnyílik az ajtó a királynő a trónján ül, ő elémegy, felolvassák, hogy ki ő, majd etikett szerint meghajol, és távozik - végig vigyázva, hogy nehogy olyan mozdulatot tegyen, ami nem illő a Őfensége előtt. Végül nem vállalta a rövid ceremóniát, és ezzel lemondott arról is, hogy közelről megnézhesse a királynő tróntermét. Arra gondoltam, hogy mekkora lehetőséget szalasztott el! Hány ember szeretné csak egy pillanatra is élvezni az angol királynő figyelmét, és látni a csodálatos palotájában magasztosan a trónján ülni. Ez azonban nagyon keveseknek adatik meg. Vagy mégsem?

Mégha az angol, belga, svéd vagy japán uralkodókat nem is lehet megközelíteni, János próféta lát egy "nyitott ajtót" a mennyen, és belépve egészen a Mindenható Isten trónjáig jut. Belecsöppen abba a pillanatba, amikor éppen Istent dicsőítik a mennyei lények. Először az Atya Istent pillanthatjuk meg a trónján, majd a figyelem egy nem épp fenséges látványra összpontosul: belép a képbe egy megöletett bárány. Ő Jézus Krisztus a Megváltó jelképe. Személye kulcs, ami kinyitja a világmindenség titkait és az emberi történelmet. A mennyei lények kezdve az angyalokkal, az emberiség képviselőin keresztül, egészen a vízi és szárazföldi élőlényekig dicsőíteni és imádni kezdik Jézust. Van rá okuk: "Méltó vagy ... mert megölettél, és véreddel vásároltad meg őket Istennek minden törzsből és nyelvből, minden nemzetből és népből" (9. vers)

Isten tróntermének ajtaja nekünk is nyitva áll. Ha akarjuk, beléphetünk oda imában nap mint nap, és megbizonyosodhatunk róla, hogy Isten uralkodik, és a kezében tartja sorsunkat, bármilyen nehézen is látjuk ezt meg a mindennapok elfoglaltságában. És minden felett: Jézus úgy szeret, hogy még az életét is feláldozta érted, mert a trónterem közepén is az ő középpontjában Te állsz!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia