Isten kijelentéseinek összhangja


 A prófétákban lévő lélek pedig alárendeli magát a prófétáknak. Mert Isten nem a zűrzavarnak, hanem a békességnek Istene. Mint ahogyan ez a szentek valamennyi gyülekezetében történik.” /RUF/ 

(Korinthusbeliekhez írt első levél 14. fejezet 32-33.vers)

Divide et impera - „Oszd meg és uralkodj!” Ez volt a római birodalom bevett hódító taktikája és sikerének titka. Azaz a belső ellentétek szításával, a részekre szakadt ellenség sokkal könnyebben felmorzsolható, leigázható és irányítható.

Ám, e módszer kitalálója nem egy ember volt, hanem az a bukott angyalfejedelem, akit a Szentírás Ördögnek, Sátánnak és ama régi Kígyónak nevez, aki az egység megbontásának nagymestere. Az bűnesettől fogva folyamatosan éket ver a Teremtő és az ember, illetve ember és ember közé.

A korinthusi levelek is e bomlasztó munkájáról tanúskodnak. Pártoskodás, „én Pálé vagyok, én Apollósé”, vitatkozás az étkezés, a hajviselet dolgában, vagyoni helyzetből fakadó megkülönböztetés, az úrvacsorakor „az egyik dőzsöl, a másik éhezik”, vagy amire mai szövegünk is utal, a ’Ki a nagyobb? Ki a szentebb?’ kérdése, a lelki ajándékok kapcsán.

Pál leírása alapján a korinthusi istentiszteleti alkalom inkább a zűrzavar, semmint az elmélyülés, a tanulás és az áhítat ideje volt. Egyszerre többen, sokszor érthetetlen, úgynevezett ’angyali nyelven’ beszéltek vagy tanítottak.

Így érthető az apostol tanácsa: „Ha valaki nyelveken szól, kettő vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza meg: Ha pedig nincsen magyarázó, hallgasson a gyülekezetben” (1Kor.14:27-28) S ugyanígy a próféták is, egy vagy kettő szóljon, és ne vágjanak egymás szavába.

S mondhatod: Én nem vagyok próféta, nem beszélek nyelveken, nem is járok gyülekezetbe. Mi közöm nekem ehhez?

Az Ige mai üzenete:

Nincs független kereszténység! – „Ti pedig a Krisztus teste vagytok, és tagjai rész szerint.” (1Kor.12:27)

Istennek minden tag fontos és mindegyikre szüksége van.

Így akar téged is beilleszteni az Ő testébe, az Ő egyházába.

„Hogy ne legyen hasonlás a testben, hanem ugyanarról gondoskodjanak egymásért a tagok.” (1Kor.12:25)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet