Mi van a levélben?


"A mi levelünk ti vagytok, amely be van írva szívünkbe, amelyet ismer és olvas minden ember."

Korinthusi levél 3. fejezet 2. vers

Homályosan emlékszem olyan részletekre régi magyar filmekből, amikor cselédek, szakácsnők, vagy komornyikok új urasághoz jelentkeztek munkára, és a felvételi elbeszélgetésen kérték tőlük az ajánlólevelet az előző alkalmazóiktól.

Hasonló szokás ma az, amikor egy munkát – legyen az egy könyv illusztrálása vagy építkezés – megpályáztatnak, a jelentkezőktől referenciákat kérnek, vagyis kíváncsiak arra, hogy milyen hasonló tevékenységet végeztek azelőtt, ami elérhető, megnézhető, amin leellenőrizhető az, hogy milyen kreatívan, milyen minőségben dolgoztak. Mert ezek alapján lehet sejteni, hogy mire lehet tőlük számítani.

De mi lehet egy keresztény ember ajánlólevele? Mert Pál apostol ugyanilyen ajánlólevélről ír abban a fejezetben, amelyben a fenti mondat olvasható. A hívő emberek élete milyen mutatókkal mérhető? Hogy hányszor olvasta el a Bibliát? Hogy mennyi könyvet ajándékozott? Vagy hogy mennyi igehirdetést tartott? Esetleg az, hogy hány embert vezetett Krisztushoz?

Mindegyikben van valami, ami beszél arról, hogy mennyire vagyunk lelki emberek, és hogy milyen beállítottsággal éljük meg a hitünket. Különösen az utolsó tűnhet hiteles mutatónak. Azonban a körülményeket gyakran nem tudjuk befolyásolni, amelyek viszont nagy hatással vannak a hitből fakadó tetteink eredményére.

Pál azt írja, hogy maguk az emberek, akikért munkálkodnak és akiket a szívükön hordoznak, ők az ő ajánlóleveleik. Talán úgy lehetne röviden összegezni, hogy az a krisztuskövető élet ajánlólevele, az a mi ajánlólevelünk, hogy milyen hatása van az életünknek azokra az emberekre, akikkel kapcsolatban állunk. S ez beszél arról is, hogy milyen emberek vagyunk, nemcsak arról, hogy milyen keresztények. Sokszor nagyon apró jelekből lehet erre következtetni, és őszintének kell lennünk, hogy észrevegyük ezeket a jelzéseket. És gyakran egészen hosszú idő kell hozzá, hogy egy-egy ember életében végre olyan gyümölcsöt hozzon, amilyet mi is szeretnénk látni.

 A te életed milyen hatással van az emberekre?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia