Készülj az áldásra!


“Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert „a jókedvű adakozót szereti Isten.”



“Egész életemben adakoztam. Minden héten adok amennyit csak tudok, és mégsem javul semmi.” Hallottam már ezt a gondolatot sokszor. Ezzel a példával szokták megérvelni, hogy miért nem adakoznak bizonyos emberek. Sőt, ezzel szoktak érvelni Isten ellen, mert olyan, mintha Pál nem írna igazat.

Pál idéz a Példabeszédek könyvéből. A világ legbölcsebb, és egyik leggazdagabb embere tanácsával próbálja megmutatni a Korintusi gyülekezetnek, hogy miért adakozzanak. Meg akarja értetni velük, hogy az adakozásnak igenis fontos szerepe van a keresztény hitben. Nem csak az fontos, hogy adj, hanem az is, hogy milyen lelkülettel adod.

Vegyük sorra, miről beszél Pál ebben a szakaszban:
  1. Készülj az adakozásra! Pál nem csak azt írja, hogy adakozzatok, hanem készítsétek elő az adományaitokat! Készülj előre lelkileg, és fizikailag, hogy adsz. Tudd, hogy az, amit adsz jó helyre kerül, Isten munkásainak, vagy a munka elvégzésére. Nem egy embernek adod, hanem Istennek. Készülj úgy, mintha Ő állna előtted!
  2. Örülj, hogy adhatsz! Fura dolog. Jobb kapni, mint adni, legalábbis legtöbbször így érezzük. Főleg akkor jön ez elő, amikor nem minden úgy történik, ahogy mi elképzeltük. Ha az ajándékunkat, amit adtunk nem úgy használják fel, ahogy mi elképzeltük. A mi feladatunk azonban nem abból áll, hogy bíráljunk, hanem amit elhatároztunk, azt örömmel adjuk!
  3. Készülj az áldásra! Fontos dolog. Nem azt írja Pál, hogy meg fogsz gazdagodni. Ha van 20 forintod, és mind bedobod a kosárba, akkor 0 forint marad nálad. Ez tiszta matek. Nem erről van szó. Kaptunk ígéretet, hogy az otthon maradt részt megáldja, de azt is megáldja, amit adunk neki. Az áldás lehet, hogy nem anyagi lesz. Lehet, hogy nem leszünk gazdagabbak egy centtel sem, de nem is rólunk szól. Az áldás lehet, hogy a gyülekezetet éri. Az áldás lehet, hogy egy másik testvért éri, azért mert te adtál. Készülj az áldásra, mégha más is kapja!

Készülj az adakozásra, örömmel, és tudva, hogy áldására lesz Isten művének!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet