Isten Igéje és a tiszta élet


„Mi módon őrizheti meg tisztán az ifjú az ő útját, ha nem a te beszédednek megtartása által?”



Mindig mossunk kezet! – Szól a járványidőszak egyik legnagyobb tanulsága. S valóban, ma már szinte minden üzlet, templom és egyéb hivatali épület bejáratánál ott áll a kézfertőtlenítő automata, vagy legalábbis egy kihelyezett kisebb nagyobb kézfertőtlenítő flakon.

Az viszont már egy más kérdés, hogy használjuk-e ezeket, vagy csak tudjuk, hogy használni kéne. Mert evidens: maga a szabály, az hogy elolvasom, hogy tudok róla, hogy látom a fertőtlenítőszert, hogy közel megyek hozzá, még nem fogja megtisztítani a kezemet.

Nos, ugyanez a helyzet a belső tisztaság terén is. A Tízparancsolat, a törvény, Isten Igéje, bármennyit olvasom, bármennyit tanulom, önmagában nem fog megtisztítani. Ahogy Pál írja „a törvény Krisztushoz vezet” (Gal.3:24) vagyis, mint a bolti felirat csak eszköz, ami felhívja a figyelmemet, hogy koszos vagyok és használjam a tisztítószert.

Igen, ez az első lépés a tisztaság felé, a bűnbánat, amikor belátom a rosszat, hogy koszos vagyok és kívánom felkínált a változást, de ez még kevés a tisztává váláshoz. Ehhez fertőtlenítő kell! Mégpedig valódi! De mit jelent használni a tisztítószert, megmosni magam Jézusban?

A lelki tisztaság Jézus tanítása szerint, - bár része, de - nem elméleti síkon történik. „aki hallja tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat” (Máté 7:24). A tisztítószer, a víz nem fog magától rám ugrani. Ha felismertem, hogy koszos vagyok, a mosdóhoz lépek, megnyitom a csapot, a víz alá tartom és megmosom a kezem, azaz amit olvastam a Törvényben, az Evangéliumban azt fogom megvalósítani az életemben.

Ha szeretnél megtisztulni, jobban szeretni, irgalmas és szelídszívű lenni, mint Jézus, akkor „menj és te is ekképpen cselekedjél!” (Luk.10:37)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet