Kovászos kenyér

„Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr a pusztában negyven éven át, hogy megsanyargatva és próbára téve téged megtudja, mi van a szívedben: megtartod-e parancsolatait, vagy sem? Sanyargatott és éheztetett, de azután mannával táplált, amelyet nem ismertél, és atyáid sem ismertek. Így adta tudtodra, hogy nemcsak kenyérrel él az ember, hanem mindazzal él az ember, ami az Úr szájából származik.”

Mostanában ismerkedek a kovászos kenyér készítésével. Az egyik barátnőm segített bepillantást nyernem eme művészetbe, és nagyon megtetszett. Hogy foglalkozni kell vele, etetni a kovászt, pihentetni a vízzel összekevert lisztet, dagasztani, csapkodni, hajtogatni, keleszteni, formázni, bemetszeni, forró, gőzös előkészített sütőben megsütni, és várni, milyen lesz a végeredmény. Aztán pedig, ha olyan jól sikerült, mint legutóbb, akkor megálljt parancsolni magadnak, nehogy túl sokat egyél belőle (a kettővel ezelőtti kenyér nem ebbe a kategóriába tartozott. Nagyon nem...). Mert olyan finom. Mert törődéssel készül, mert nem siettetjük az egyes folyamatokat. Ez nem expresszkenyér. Itt mindennek megvan a maga ideje. 

Ahogyan Isten veled kapcsolatos tervében is. Ma reggel arra kér téged, hogy állj meg, és nézz vissza! Az elmúlt napra, hétre, évre, az eddigi életedre, és nézd azt a folyamatot, amin idáig vezetett! Neki gondja volt rád, és minden egyes eseményt fel tudott arra használni, hogy az legyél, aki most vagy, a folyamat pedig még nem ért véget. Még mindig munkálkodik benned, érted, még mindig formál és alakít. Mert ez egy törődést, időt igénylő munka, Neki pedig van ideje bőven. 

Próbák elé állított, megengedte a Gonosznak, hogy tragédiákat okozzon az életedben, de mindezeket a javadra tudta és tudja fordítani, akkor is, ha most még ezt nem látod. Gondolj csak József történetére, akit a testvérei rabszolgának adtak el, aki börtönbe került a hűsége miatt, és akit végül Egyiptom második emberévé emelt a fáraó. Isten jót hozott ki mindabból a rosszból, ami történt vele. Tarts ki, a te esetedben sem lesz másként! 

Isten gondoskodik rólad, vezet, formál és táplál nemcsak testileg, hanem lelkileg is. Nem instant, gyors ételekkel, hanem mannával, amit ő készít neked odaadással, törődéssel. Mint egy kovászos kenyér, amit nem csap össze egyetlen pék sem fél óra alatt. Igazival táplál téged, hamisítatlannal, az Ő szavával, ami mindig idejében jön, amit Ő jól elkészített, és ami dolgozik tovább a szívedben. Ami néha egyből megnyugvást hoz, de olyannal is, amin napokon keresztül kell rágódnod, hogy megértsd. Olyannal, ami feltölt, és olyannal is, ami cselekvésre késztet. Azzal az eledellel táplál, amire igazán szükséged van. 

Hát jöjj Hozzá, és ne szalaszd el a lehetőségét annak, hogy minőségi ételt vehess magadhoz! Nyisd ki a Bibliádat, és adj időt Istennek, önmagadnak, az Igének, hogy a tiéd legyen, hogy tápláljon, erőt, reményt adjon neked és irányt az előtted álló utazáshoz! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia