Az alázat szerepe


„Akkor így cselekedj, fiam, hogy megmenekülj, ha felebarátod kezébe jutottál: Siess hozzá gyorsan, ostromold felebarátodat!”




Salamon, az ókori (vagy talán a mostani is?) világ legbölcsebb embere írásaiban, tanácsaiban sok mindenre kitért. Életünk különböző területeire adott válaszai sokszor visszaköszönnek akár a köznapi beszédben is és így gondolatai tudattalanul is az emberek életének részévé váltak. Így van ez azzal a tanáccsal is, amely az adósság, kezesség veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ahhoz, hogy megértsük ezt a verset fontos, hogy ne csak erre helyezzük a hangsúlyt.


Elsősorban az emelhető ki, hogy a mai viszonylatban olvasva ezt a tanácsot nagyon meg kell gondolni, hogy kiért, mikor és miért vállalunk felelősséget. Saját tetteink, gondolataink vagy meglátásaink saját felelősségünk és tudjuk azt is, hogy miért tettük vagy mondtuk azokat a dolgokat, azonban, ha egy másik ember, legyen az idegen vagy családtag kéri kezességünk és felelősséget vállalunk érte, akkor a későbbiekben tetteit, dolgait, gondolatait nehezen vagy lehetetlenül tudjuk megmagyarázni, hiszen belső szándékait nem érthetjük, nem láthatjuk.


Salamon int, hogy óvatosan járjunk el, hogy ha valaki kezességünket kéri. Azt tanácsolja, hogy figyelmeztessük felebarátunkat erre a „megállapodásra”, hiszen mi is részesei lettünk és hibája bennünket is éppúgy érint, mint őt magát.


Azonban én egy kicsit tovább is mennék az adósság/kezesség témájában és szeretnék felhozni egy olyan példát, amely bár valóban másabb, mégis hasonló. Nem csak mi emberek vállalhatunk kezességet egy felebarátunkért. Volt/van a történelemben egy olyan Személy, aki mindent feláldozott azért, hogy értünk kezeskedjen. Jézus Krisztus nem gondolkodott azon, hogy feláldozza magát és a vég idején, amikor az Atya előtt állunk végelszámolásunk pillanatában,  mint kezeskedő ügyvéd sorolja a pontokat, miszerint hogyan és miként tartottuk be „szerződésünk” feltételeit. Abban a pillanatban, amikor elfogadtuk Őt és szövetséget kötöttünk Vele egy kezességi helyzetbe léptünk, ahol most mi vagyunk az a „felebarát”, akit a bibliai rész emleget és nekünk kell a feltételeket megtartanunk. Mik ezek a feltételek? Éljünk úgy, ahogy a Biblia tanítja. Gondolkodjunk, szeressünk úgy, ahogy az Úr Jézus. Hibákat mindenki véthet, különösképpen azért, mert egy olyan hatalom is harcol értünk és a bukásunkért, aki mindent bevet, hogy a szövetségünkből kibillentsen. 


Jézus vállalta azt a kockázatot, hogy azért mert életünk fontos neki, Ő kezességet vállal értünk. A mi feladatunk, hogy ne okozzunk Neki csalódást és nevünk az Élet Könyvében legyen.


Áldott napot!




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet