Szelíden


“Senkit se szóljanak meg, kerüljék a viszálykodást, legyenek megértők, teljes szelídséget tanúsítva minden ember iránt.”

Mára már átformálódott a világ. Nem a szelídség, hanem az erőszakosság lett a domináns jellem. Az, aki szelíd, hátrébb áll a sorban, mint aki átgázol bárkin a céljaiért. Egy egyszerű bevásárlás egy hosszú hétvége előtt hasonlóvá vált, mint a normandiai partraszállás. Egymást maguk alá gyűrő emberekről szól a hír minden fekete pénteken. Rengeteg a sérült, mert pár fillérért elnyomják egymást. A szelídség, a figyelem nem divatos.

Sajnos ez a gyülekezetekbe, a családokba, minden társas kapcsolatba beitta magát. Bármerre fordulunk, az emberek jobban preferálják a saját érdekeiket, mint az egymásra való figyelést. Rendszeresek a viták, és sajnos nem a kultúrált fajtája. Egyetemista koromban a kollégium ablaka az utcára nyílt, és szinte minden nap a szemközti házaspár kiabálását hallgattuk. Értelmetlen csip-csup ostobaságokon, mint hogy nem tekerte rá rendesen a vízre az egyikük a kupakot, képesek voltak égzengő ordítozásba kezdeni.

Sajnos a világ megváltozott. A Szentírás azonban nem. Bár nem ez a divat, Pál azt mondja, legyünk szelídek. Ne a konfliktust, hanem a békét tartsuk szem előtt. Ne a viszályt, hanem a megértést. Nem egy egyszerű dolog, mert mi van, ha valaki nagyon megbánt?! Mi van akkor, amikor valaki a zsigeremre tapint, és olyant mond, hogy teljesen elszakad a húr, és legszívesebben visszaütnék?!

Pál azt mondja, hogy teljes szelídséget kell megtanuljuk. Teljes mértékben szelídek kell legyünk. Ez azt jelenti, hogy mindig megértők kell legyünk. Mindig figyelmesek, és mindig kerülnünk kell a konfliktust. Nincs kivétel. Nincs pillanat, amikor mindent figyelmen kívül hagyva megtehetem, hogy torkom szakadtából sértegetem a másikat. Teljes szelídséget kell gyakorolnunk.

Képzeljük el így a világot! Képzeljük el, hogy mindenki szelíd, és megértő! Mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha mindenki odafigyelne a másikra. Ez a változás nem mehet végbe úgy, hogy mindenki egyszerre megtanulja. Ez csak bennem mehet végbe. Mást nem tudok megváltoztatni, de magamat igen. Én megtanulhatok szelíd lenni, és ezzel már kicsit jobb lesz a világ.

Nem egyszerű dolog, de gyakorolni kell.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia