A hit legyen az első


„Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istenhez járul, annak hinnie kell, hogy ő van, és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.”


Az elcsendesedés időszakát felváltja a zajos, pörgős, gyorsan-gyorsan összegezzünk időszak. A változtatások, az új dolgok megtervezése és az elmúlt egy év méltó lezárása következik. Ilyenkor mindenki kicsit másképp végzi az év értékelést. Van olyan, aki baráti társaságban, van olyan, aki szűk családi körben és van olyan is, aki egymagában zárja az évet.


Nagyon nagy öröm számomra, hogy én írok az év utolsó napjára bátorító gondolatokat.  Igeversként is az egyik kedvencem került és személy szerint is fontos üzenetet kapok belőle Istentől.


Hit nélkül. Mit is jelent ez? Lehet egy keresztény, Istenben hívő ember hit nélkül? És ha lehet, akkor hogyan érvényesül ez? Hogyan vehetjük észre, hogy ha esetleg mi magunk is ebbe a helyzetbe kerültünk?


Emberek milliói reménykednek ilyenkor, december 31-én, hogy a jövő év sokkal jobb, sokkal szerencsésebb és sokkal boldogabb lesz. Ám a remények gyakran állnak ingatag talajon.      „Remélem, hogy holnap sütni fog a nap.  Remélem, hogy nem kell holnap főzzek. Remélem, hogy…” Ismerős? Mindannyian voltunk Remélem, hogy…pillanatban. Ezek olyan remények, amelyeket gyakran befolyásolhat környezeti tényező, váratlan vendégek, egy nem tervezett utazás és a lista végtelen.


Az Istennel kapcsolatos remények viszont nem ilyen ingatag talajon állnak! Vele kapcsolatban ne az érzéseinkre, elgondolásainkra vagy feltevéseinkre alapozzunk. Hiszen az alapot Ő maga képezi. Isten szava és azok a tettek, amelyekről nyíltan olvashatunk a Bibliában sziklaszilárd bizonyítékai annak, hogy Isten nem a „Remélem, hogy…” kategóriába tartozik! Ő a SZIKLASZILÁRD, BIZTOS kategóriában foglal helyet.


Tőle nem fogunk kételkedésre buzdító szavakat hallani. Nem fogja azt mondani, hogy remélj, de ne bízz! Nem fogja meggyengíteni hitünket, amely a zajos világtól így is sokszor cérna szálon függ. Mert azért valljuk be, a gyanakvó gondolatok, a kétség és a bizonytalanság mindig felüti a fejét egy-egy nehezebb időszakban. De az Úr pont erre hívja fel a figyelmünket!


Isten újra és újra kinyilvánítja hatalmát és kegyelmét, amiből meg kell tanulnunk, hogy minden körülmények közt, minden nehéz pillanatban a hitet ápoljuk! A hitnek adjunk hangot és a hitünk által tegyünk lépéseket. Isten minden olyan pillanatban együttműködik velünk, amikor akaratunkban, szívünkben és tetteinkben a hitet erősítjük.


A hit nagy ajándék! Keresztény családban nőttem fel. Szüleim is keresztények. Minden alkalommal, amikor nehéz helyzetben voltunk és nem volt más csak a hitünk, csoda történt! Elképzelni nem tudom, hogy a hit nélkül hol tartanánk/tartanék. Az életet, az Istennel élt életet hittel érdemes élni! Amikor nem a kételkedő hangoknak, Sátánnak adunk helyet a szívünkben, hanem Isten szavának, akkor a hit működésbe lép és Isten megteszi azt, amit mi emberek egyedül képtelenek lennénk. „…hinnie kell, hogy ő van, és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.”


Isten velünk van! Veled van! A jövő év sikere, boldogsága attól függ, hogy mennyi hitet viszünk a hétköznapokba, azokba a bizonyos „ nem szeretem” napokba, amikor még a levegő vétel is nehezen megy, mert a gondok teljesen ellepnek.  


Legyen ez a zárszó erre az évre. Szívből kívánom, hogy a hit és az imádság mindig az első gondolatunk legyen a jó és kevésbé jó napokon is, ne pedig az utolsó, hogy Isten munkálkodni tudjon életünkben és adjon nekünk egy valóban boldog, sikeres, áldott új évet!


Áldott napot kívánok!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet