Szeretet - félelem nélkül


A szeretetben nincsen félelem; sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár: aki pedig fél, nem lett teljessé a szeretetben.


A legértékesebb gyümölcsök egyike a dió, mely rendkívül gazdag Omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban. Rendszeres fogyasztása csökkenti az egyes szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és rendkívüli módon javítja az agyműködést. Rendkívül energia dús, és…

Állj! Mi köze a diónak a szeretethez és a félelemhez? Annyi, hogy ugyanolyan kemény erőfeszítésre van szükség ezek igazi megértéséhez is, minthogy hozzáférjünk a dió értékes belsejéhez.

1. A zöld burok, a felszín kapargatása: az internet ezzel van tele; a szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a félelem; a félelem rossz, a bennünk levő félelemmel meg kell küzdeni, hogy szeretni tudjunk.

2. A kemény héj, amit mindenkinek magának kell feltörni: Ha a szeretetben nincs félelem, akkor mit kezdjünk az olyan Igékkel, mint: „Mindenkit tiszteljetek, az atyafiúságot szeressétek; az Istent féljétek; a királyt tiszteljétek.” (1Pét.2:17), „Féljétek az Istent, és néki adjatok dicsőséget: mert eljött az ő ítéletének órája” (Jel.14:7).

„akit én szeretek megfeddem és megfenyítem” (Jel.3:19), „Mert akit szeret az Úr, megdorgálja, megostoroz pedig mindent, akit fiává fogad.” (Zsid.12:6)

Bizony, a bűntől eltorzult gondolkodásunk miatt, mind a szeretet, mind a félelem szóhoz téves képzetet és hibás vallásgyakorlatot társítunk.

Ezt jól szemlélteti Luther Márton egyik diákkori élménye is, melyben leírja, hogy szegény diákként házról házra jártak és az iskola részére természetbeli adományokat gyűjtöttek.

Az egyik házba többször is bezörgettek, ám mivel nem nyitottak ajtót továbbálltak. Már vagy az ötödik háznál jártak, mikor a hátuk mögül kiabálást hallottak. Abból a házból jött ki valaki, ahova a sok zörgetés árán sem tudtak bejutni. Most a gazda, kezében valami botfélével hadonászott és utánuk kiabált.

Ők futásnak eredtek, de a férfi gyorsabb volt és utolérte őket. Ekkor látták, hogy a kezében két rúd kolbászt tart és azt ecseteli, hogy azért jött ilyen sokára, mert a padlásra mászott fel, hogy még több ételt is adhasson nekik.

Ezt a történetet Luther maga szellemes módján alkalmazta később magára és mindannyiunkra: Annyira nem ismerjük Istent, hogy még az Ő ajándékait sem ismerjük fel, és amikor ajándékot kínál és fut utánunk, azt hisszük, meg akar verni, és menekülünk előle.

3. A gyümölcs, amely élénkíti az elmét és erősíti a szívet: Ne fuss az Isten elől, hanem, fuss az Istenhez! Az istenszeretet és az istenfélelem azt jelenti megízleltem az Ő jóságát, ezért annyira tisztelem Őt, annyira megbízom benne, hogy még, ha vétkeztem is, akkor is Őhozzá futok, mert tudom, hogy kegyelmes, hogy megbocsát. Ezért egyedül Őt imádom.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet