Nyugodt, békés élet

"Nyugodt lesz az életed, bölcsesség és tudomány teszi szabaddá és gazdaggá; az ÚR félelme lesz a kincse."

Szinte mindenki erre vágyik. Biztonság. Nem kell aggódnom az anyagiak miatt, a mindennapok felől, mert látom, hogy mindenem megvan, ami kell. Nincsenek fölösleges kötöttségek, csak amit vállaltunk szabadon és önként. Tesszük, amit szeretünk és ez boldoggá tesz minket. A kapcsolataink rendben vannak, harmonikusak, kielégítőek. Minden nap vidámság és derű vesz körül bennünket. Mint egy álom, nemde? Bár a cinikus énünk megjegyzi: álmodozz csak, nagyfiú!

Isten Igéje azonban, nem mese, nem egy rózsaszín, romantikus szimfónia, hanem valóság. Ami jelenlegi életünkben lehetetlennek látszik, Isten ígéretei szerint mégis valóra válhatnak. De hogyan? - Ez az igazi kérdés! Mi a feltétele?

Ha megfigyeljük a szöveg három fontos dolgot említ, ami elvezethet bennünket odáig: a bölcsesség, a tudomány és az istenfélelem. Lehet, mi másra gondoltunk volna. Például pénz, hatalom, befolyás és erő! Ugye? De nem. Isten szerint az álmainkat más dolgok váltják valóra, mint amire a legtöbb ember gondol.

Miért a bölcsesség? Mert a bölcsesség nem csupán azt jelenti, hogy birtokoljuk a tudást. Bár igaz, ma komoly előny a tudás első felismerése, pénzt lehet belőle kovácsolni. Itt a Biblia arra a bölcsességre gondol, ami a mindennapi élethez kell, amire Salamon vágyott és meg is kapta: hogy tudjuk, mi a jó és a rossz. Sajnos hiába rendelkezünk tudással, ha rosszra használjuk, ha tönkreteszünk vele másokat, ha nem arra használjuk, hogy jobb legyen a világ.

Miért a tudomány? Mert itt nem csupán az iskolákban megszerezhető tudományról van szó, hanem arról, ami Isten szájából származik. Sokszor találkozunk tudós elmékkel, akik kiválóak a maguk területén, mégsem ér célba az életük. Igen, hívő emberként el kell mondanunk, hogy nemes értelemben csak az nevezhető igazi tudománynak, ami összhangban áll Isten szavával. Különben egy olyan területen érem el a sikereimet, ami hosszútávon céltalan és hiábavaló.

Kincs az istenfélelem! Bár a legtöbben ma kétségbe vonják ezt az állítást, akik az Istennek való engedelmesség útját járják tudják, többet ér az mindennél. Nem érdemes vitatkozni rajta, sokkal érdemesebb inkább megpróbálni! Meglátjuk majd, hogy működik!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia