A hit érintése

Ekkor egy asszony, aki tizenkét éve vérfolyásos volt, és minden vagyonát az orvosokra költötte, de senki sem tudta meggyógyítani, odament, hátulról megérintette a ruhája szegélyét, és azonnal elállt a vérzése.


Tizenkét év rengeteg idő. Tizenkét évvel ezelőtt jelentették be az első iPhone érkezését, ami alapjában megváltoztatta a modern kommunikációt és a mobiltelefonokról alkotott képünket. Vlagyimir Putyint az év emberének választotta a Time magazin. Ugyancsak 2007-ben meghalt Luciano Pavarotti, a Három Tenor egyike. Ezek azok, amik a nagyvilágban történtek. Ennél persze sokkal fontosabb dolgok történtek a te életedben.

Ezek az események azóta már új értelmet nyertek, talán javát már el is felejtettük. Egy gyermek születését, vagy egy komoly betegség kezdetét azonban nehéz elfelejteni. Lukács evangéliumában pedig pont ez a két esemény kerül egymással szembe.

Jézus éppen azért indul el, egy aggódó apa hívásának eleget téve, hogy egy tizenkét éves kislány gyógyulásában segédkezzen, amikor valaki — aki számára a tizenkét év nem a megszületett gyermek feletti boldogságot, hanem szenvedést hordoz — megérinti a ruháját.

Az asszony már mindent kipróbált. Orvostól-orvosig járt, diétázott, léböjtkúrázott, vegetáriánus, vegán, majd csupán nyers ételeken élt, a szobáját körberakta energiát sugárzó kövekkel, de a gyógyulás, noha mindenki biztos gyógymódot árult, nem következett be. És könnyű lenne azt mondani, hogy “utolsó lehetőségként” Jézushoz fordult, mert mi is sokszor utolsó lehetőségként borulunk le Jézus lábánál, de ő tudta, hogy ez ennél sokkal több: ez az egyetlen lehetősége.

Hogy mi a különbség?
Az “utolsó lehetőség”-nél nincs vesztenivaló. Mert ha semmi nem segített, még Jézusnál is próbálkozik, hátha Ő segíteni fog. Ha nem, ott van, ahol a part szakad, nem oszt, nem szoroz. A sor hosszú, ez csak éppen az utolsó a sor végén. Csalódás csalódást követett, mit tesz, ha még egyszer csalódik? Majd jön a következő gyógyító és az ő "utolsó lehetősége". De nem!
Ebbe az “egyetlen lehetőség”-be minden hitét beletette. Ez a nő biztos volt benne, hogy csak Jézus tud segíteni neki, nem is értette, hol volt eddig, a sok próbálkozás mind felesleges volt, és ha csak a ruháját megérinti, meg fog gyógyulni. Nem lehet, nem talán. Így lesz, mert ez az egyetlen lehetősége. (Máté evangéliuma 9:20) És igaza lett.

Jézus nem az “utolsó lehetőség” a sok közül. Ő az egyetlen megoldás. Te mit hordozol tizenkét éve a bőröndödben? És kipróbáltad már az Egyetlent?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet