Növekedés és virágzás

"Az igaz virul, mint a pálmafa, magasra nő, mint a libánoni cédrus. Az Úr házában vannak elültetve, ott virulnak Istenünk udvarain."

Hosszas kísérletezés után, tudományos bizonyossággal mondhatom, hogy az egyetlen szobanövény, amely Magyarországon életképes: a kaktusz - de csak akkor, ha nem locsoljuk túl... Tudom, hogy erre az a válasz: "Hogy ez nem igaz, hiszen a Erzsi néninek is olyan virágoskertje van a VIII. kerületi panellakásban, hogy a méhek sorbanállnak az ablaka előtt!" És ez minden bizonnyal így is van! Viszont, ha megkérdezi az én elhunyt szobanövényeimet, akkor a vitorlavirágok, fikuszok és flamingóvirágok, de még az ibolyák is egyetértenének abban, hogy az én lakásom nem kedvez a növényi életnek. Hogy is van ez? Ugyanaz a fikusz Erzsi néninél virágzik a szmogban, a vidéki jó levegőben mégis sorvadozik?

A virágzás és a növekedés nagyon függ a kertésztől! Vannak, akiknek nagyszerű érzékük van a kertészkedéshez, a növények ápolásához, és még a sorvadozó növényt is virágba borulva adják vissza a nyaralás után. Mások - mint én is - sokkal inkább értenek a növények elsorvasztásához, még akkor, is, ha a legnagyobb jóindulattal közelednek feléjük. A növényeknek mintha nem csak a patikamérlegen kimért tápszerre és vízre van szükségük, de a gazda szeretetére, gondos érintésére is. Az élet egyik alapvető feltétele a szerető gondoskodás.

A Biblia azt írja, hogy mi olyan szerencsések vagyunk, hogy Isten elültetett bennünket a saját házában, a saját otthonában! Isten háza a mennyei templom, ahol Krisztus közbenjár érettünk. Ő fordul hozzánk szerető gondoskodással, és azon dolgozik, hogy növekedjünk és virágozzunk. És nem nyugszik, míg ezt el nem éri! Ezért akármilyen is a mai napom, hittel felnézek az égre, és bízom a világmindenség legjobb kertészében! Tudom, hogy az a teljes, virágzó és érett személy, akit ő lát bennem, egy nap megvalósul!

"Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi Krisztus Jézus napjára." (Filippi levél 1:6)

Növekedj a mai nap a jóban, mert Isten is segít! És növeld a jóban azokat, akiket Isten rád bízott!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia