Bocsáss meg, Urunk!

“Uram, ne haragudj ennyire, ne emlékezz örökké bűneinkre! Tekints le ránk: mindannyian a te néped vagyunk!”

Nem egyszerű dolog a harag. Egy kutatás szerint ha sokáig tartogatjuk, akkor különböző, akár egészségügyi problémákat is okozhat. Ez valószínűleg Istennél nem igaz, de nálunk nagyon is. Egy dolog viszont biztos, a hosszútávú harag rombolja a kapcsolatokat.

Nem mindegy, hogy milyennek képzeljük el Istent. Sokaknak olyan, mint egy cukorka automata. Bedobok egy imát, meg pár jócselekedetet, és máris velem is jó történik. A probléma ezzel csak az, hogy a karma működik így, és nem Isten. Van, akinek egy megfigyelő, aki mindent lát, tud, hall, de nem folyik bele az életbe. Mások úgy képzelik el, mint egy börtönőrt, aki ha jó vagy, semmit sem tesz, de ha rossz, akkor odacsap.

Milyen Isten valójában? Ézsaiás könyörgése arra enged következtetni, hogy egy bosszúszomjas Istenről van szó. Ézsaiás egy olyan népnek tolmácsolta a Teremtő üzenetét, akik folyton elfordultak tőle. Nem Isten a bosszúszomjas a szemében, hanem úgy érzi, hogy ha ő lenne a helyében, akkor borzasztó dühös lenne.

Hányszor döntöttél úgy, hogy nem Istent választod? Én sokszor, és mindig azt éreztem, hogy most biztos nagyon haragszik rám. Ézsaiás is ezt érzi. Olyan erősen, hogy szinte kirobbannak a szívéből ezek a szavak. Nem képes magában tartani a fájdalmát.

Megbocsátani sem könnyű, de bocsánatot kérni sem az. A kapcsolat rendezéséhez viszont mindkettőre szükség van. Oda kell állni a sértett elé, és beismerni a hibát, várni a megérdemelt reakciót. Ez sosem egyszerű, de mindig szükségszerű.

Hibáztál? Ez nem jó, de sajnos a bűn miatt ez mindennapos. Isten mégis azt mondja ma neked, hogy fontosabb vagy számára, mint a harag amit érezhetne a tetted miatt, mert az Övé vagy.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia