Megerősít, megsegít, támogat

„Ne félj, mert én veled vagyok; ne csüggedj, mert én vagyok Istened; megerősítelek, sőt megsegítlek, és igazságom jobbjával támogatlak.”

Nemrég hallgattam a rádióban egy a vízilabda-válogatott volt edzőjével készített riportot, melyben a tréner arról panaszkodott, hogy a mai fiatalok zöme nem akar edzésre járni, miközben szeretne úgy úszni, mint Cseh Laci, vagy Hosszú Katinka.

S bizony, az általa elmondottakat támasztják alá az internetes sportfórumokon leggyakrabban megjelenő kérdések is: Kockás hasat, nagyobb bicepszet szeretnék; Hányszor kell edzeni egy héten, hogy látható legyen az eredmény? Avagy: Kell-e edzenem, ha fogyni akarok?

No és a reklámok: Ha kevés időd van edzeni, így érj el jó eredményt. Minek gyötröd magad, edzés helyett vásárold meg tőlünk és az azonnali hatásért szedd te is az x fehérjeport, az y teljesítményfokozót, z fogyásgyorsítót, stb.

Edzés nélkül erősödni, munka nélkül meggazdagodni – ez a szemlélet sajnos az élet minden területét, még a hitéletet is behálózza. Minek szolgáljak, minek fáradjak most, majd 11 órakor, a Szentlélek késői kitöltésekor, elvégre a 11 órásoknak is annyi lesz a bére, mint a többieknek.

Vagy; Nekem nincs olyan jó képességem, mint x-nek, nem tudok úgy beszélni, mint y. És különben is, először a gyülekezetnek meg kell erősödnie, aztán majd utána végzünk missziómunkát. Majd az Úr megerősít és utána.

Csakhogy ezzel a szemlélettel örökre gyengék maradunk. A Biblia tanítása, hogy a jó gyakorlása közben tűnnek el a rossz tulajdonságaink. Mások szolgálata öli ki belőlünk az önzés lelkületét. Csak a befektetett talentum gyarapszik, az elásott elvész.

„A mással jól tevő ember megkövéredik; és aki mást felüdít, maga is üdül.” (Péld.11:25) „Aki szűken vet, szűken is arat; és aki bőven vet, bőven is arat.” (2Kor.9:6)

„Az egyház csak akkor élhet Krisztus jelenlétének az erejével, ha tevékenyen vesz részt Krisztus munkájának a végzésében. "Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, - mondotta az Úr; és ímé én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig" (Mt 28:19-20). Krisztus igájának a felvétele egyik legfontosabb feltétele hatalma elnyerésének. Az egyház igazi élete attól függ, hogy hűségesen tölti-e be Urától kapott megbízatását. Ennek a munkának az elhanyagolása idézi elő az egyházban a lelki gyengeséget és hanyatlást. Ahol nem munkálkodnak erőteljesen másokért, ott elfogy a szeretet és meggyengül a hit.” (E.G.White: Jézus élete 731.o.)

Ha Jézushoz szeretnél hasonlítani az edzés nem kerülhető el. Mint minden más edzés ez sem könnyű, sőt lemondással, fájdalommal, izzadtsággal jár, de Isten eközben, ezáltal tesz erősebbé. Ennek fényében készíts te is edzéstervet, szolgálj környezetednek, az eredményt pedig bízd Jézusra!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet