Adakozás, vendégszeretet


A szentek szükségeire adakozók legyetek; a vendégszeretetet gyakoroljátok.


Mit? Segítsük és fogadjuk be egymást? Hát ez természetes, ez magától értetődik, ezt le se kellett volna írni – volt az első gondolatom e két alapvető keresztényi kötelességre való felszólítást olvasva.

Viszont számomra - és ezzel lehet, nem vagyok egyedül - az egyetemes elv ismeretén túl, sokkal nagyobb gondot okoz a Hogyan kérdése, azaz a gyakorlati megvalósítás.

Mert hát, ki mondja meg, hogy egy adott helyzetben mivel tudok leginkább segíteni? Halat vagy hálót adjak? Ha adok, akkor mennyit adjak? Névtelenül, vagy névvel? Kölcsön vagy ajándékba? Ha vendégséget tartok, kiket hívjak meg? Mit főzzek? Mennyire bonyolítsam túl? Vagy ha mások hívnak meg engem, melyik meghívásra mondjak igent, melyikre nemet? Milyen ételt, italt fogadjak el és milyet ne?

Bizony, akárhogy kerestem, nem találtam olyan választ, ami minden esetben megállná a helyét.

Jézus életét nézve tanúi lehetünk, hogy Ő éppúgy elfogadta a vámszedő Máté meghívását, mint a farizeus Simonét. Többször Ő vendégelt meg ezreket, máskor meg - ami finoman szólva ma illetlenségnek tűnne - kijelentette, „ma a te házadnál kell maradnom” (Luk.19:5), illetve sokszor azzal adott, hogy kért:

Kánában a menyegzőn teletölteti a kővedreket, hogy bort adhasson. Pétert a mély vízre parancsolja vissza (nem teremt halakat a partra), hogy átélje a csodálatos halfogást. A samáriai asszonytól inni kér, hogy Ő élő vizet adhasson.

Sokszor olvassuk Róla azt is, hogy az emberek szenvedése láttán szívében megrendült, könyörületességre indult, viszont nem segített az örökség szétosztásában, nem engedte, hogy földi királlyá koronázzák, nemet mondott a meggyógyult gadarai megszállottnak, aki követni szerette volna, és nemet mondott, akkor is amikor a tanítványok kérlelték, hogy ne menjen meghalni Jeruzsálembe.

Mi tehát a tanulság?
Nincs két egyforma helyzet, így nincs egyetemes recept sem. Helyes lehet az is, hogy te segíted mások szükségleteit, vagy adakozásra ösztönzöl másokat. Hogy vendégséget szerzel, vagy Jézushoz hasonlóan te is meghívatod magad.

A lényeg: Kérd Istent, hogy adjon bölcsességet, hogy mindig mindenkinek a megfelelő módon tudjál segíteni. És ha imádkoztál, CSINÁLD!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia