Az Úrban bízni

„Ezek a harci kocsikat, amazok a lovakat emlegetik dicsekedve, mi pedig Istenünknek, az ÚRnak a nevét.” 

Általában is igaz, hogy a királyért az elöljárókért, vallási vezetőkért imádkozni szoktak, de különösen akkor van szükség imára, amikor őket valamilyen veszély fenyegeti. Amikor ez a zsoltár íródott, akkor is hasonló helyzet állt fent, a király épp háborúba készült. A felkészülést, sok dolog mellett nagy feszültség jellemzi, és még nagyobb akkor, ha Isten segítsége nélkül készülnek a harcba.

Közel volt a „veszedelem napja” az ütköztet. Az egész zsoltár nem hosszú, érdemes elolvasni. Az első részben a királyért mondott imát láthatjuk. Ünnepi alkalmakkor használják a „Jákób Istene” kifejezést is. A király maga is részt vesz az ünnepélyes szertartáson. Hallja az érte elmondott imát és az Istenhez intézett kérést is. A papok kórusa ünnepélyesen kérte az Urat, hogy adjon a királynak segítséget szentélyéből, a Sionról. Áldozatokat mutattak be azért, hogy Isten tetszését elnyerjék, teljesen rábízva sorsukat, a harc kimenetelét.

A hetedik verstől már csak egyes számban olvassuk az Igét, tehát a kórus énekét egy személyes vallomás feljegyzése váltja fel.

Aki ezt mondja, összehasonlítja a két sereg hitét. Az egyik ilyen, a másik olyan, de mi az Úr nevét dicsőítjük. Ez a kijelentés egy mennyből kapott jövendölés is lehetne, amely megpecsételi a harc kimenetelét.

Sokszor találjuk magunkat olyan helyzetben, amikor összecsapnak a hullámok a fejünk felett, amikor harcolnunk kell az „ellenséggel” és kérjük Isten segítségét. Isten megad minden segítséget és támogatást, ha őszintén és igazán el tudjuk fogadni vezetését. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet