Józan gondolkodás

„Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: álljatok neki ellen a hitben szilárdan, tudva, hogy ugyanazok a szenvedések telnek be testvéreiteken e világban.


Miközben a jó pásztor, Jézus Krisztus óv és vigyáz minden lépésünkre az elkóborolt élőlény mindenféle veszélynek van kitéve. Ebben az eltévedt állapotban az ellenségünk azt a szituációt keresi, amelyik a legalkalmasabb arra, hogy életünkre pusztulást hozzon! Nem csak valami alkalomszerű rosszról van szó, ha nem a totális elveszettségről, vagy arról az elhidegült állapotról, ami kártékony hatást gyakorol az ember életére.

Az eltévedés okait hosszan lehetne sorolni, de egy dolog egészen bizonyos: nem vagy biztonságban. Lukács evangéliuma szerint eltévedhet valaki figyelmetlenségből (elveszett bárány), kimaradhat a közösségi életből azért, mert mások nem figyeltek oda (elveszett drachma), és önálló döntés végett (elveszett=tékozló fiú).

A józanság egy kiegyensúlyozott gondolkodást feltételez, amelyik képes mérlegre helyezni a döntéseket, és hajlandó objektívan meghozni azokat. Nem is olyan könnyű igaz? Előre mérlegelni a következményeket, és eldönteni, hogy azok pozitív vagy negatív irányba fogják befolyásolni az életem, koránt sem egyszerű feladat. Legalábbis nekem nem az. Arról azonban meg vagyok győződve, hogyha nem adok elhamarkodott válaszokat, és nem hozok elhamarkodott döntéseket, akkor jelentős mértékben tudom csökkenteni azt a rizikó faktort, ami az életemre romlandó hatással lenne. Ezért arra törekedek, hogy rendszeres konzultációkat tartsak a Pásztorral, Jézus Krisztussal.

Sok szívben szinte nyoma sincs a lelki életnek, és ez nagyon elszomorít. Attól tartok, hogy a világ, a test és az ördög elleni küzdelmet feladtuk. Kiegyezzünk-e félholt keresztényekként a világ önző és telhetetlen lelkületével, osztozva annak istentelenségében és mosolyogva annak csalásain? - Ne! Ragaszkodjunk az igazság alapelveihez Isten kegyelméből! Kezdeti bizalmunkat tartsuk meg erősen mindvégig! "Az igyekezetben ne legyetek restek; lélekben buzgók legyetek; az Úrnak szolgáljatok!" (Róm 12:11). Egy Mesterünk van, a Krisztus. Rá kell tekintenünk! Bölcsességet kell nyernünk tőle! Kegyelme által meg kell őriznünk megbízhatóságunkat! Szelíden és töredelmesen állva Isten előtt be kell mutatnunk Krisztust a világnak!” (EGW Szemelvények I. kötet)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet