Hűségesen vezet

„Hűségesen terelgeted e megváltott népet, erőddel vezeted őt szent hajlékodba.”

Nemrég olvastam egy cikket a világ legnagyobb tankjáról, amit 1942-ben a náci Németországban kezdtek el tervezni. A Landkreuzer P. 1000 Ratte tömege 1000 tonna lett volna, ami kb. 15 másik híres német tank, a Királytigris (Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II)  tömegének lett volna megfelelő. a hossza ágyúcsővel együtt 39 méter (két csuklós busz egymás mögött), a szélessége 14 méter (négy autópálya-sáv), a magassága 11 méter (három emelet). Hiszen a háború arról szól, hogy minél nagyobb, minél erősebb, minél félelmetesebb fegyverekkel álljunk az ellenség elé, hogy az már a látványunktól is a megadáson gondolkodjon. Érdekes módon azonban Isten más megközelítést használ a saját népéért való harcban.

Kétezer évvel ezelőtt és háromezer kilométerre keletre ezen a napon éppen Páskára készült egy kis, tizenhárom fős csapat. Jézus és a tanítványai évek óta együtt vették magukhoz a szokásos páska-napi vacsorát, a kovásztalan kenyeret, a keserű füveket és a bort, és ez ebben az évben sem volt másként. Péter, János, Máté és a többiek mind-mind különböző gondolatokkal indultak neki a napnak, de arra egyikük sem számított, ami végül is az este végén várt rájuk. Pontosabban Jézuson kívül egyikük sem.

Senki nem számított rá, hogy Jézus egy közeli barátja, egy tanítványa, az egyik legintimebb gesztussal, egy csókkal fogja elárulni, azon az ünnepen, mely egyszerre volt hivatott a visszaemlékezés, és az előretekintés napjává lenni. A tanítványok ezen az estén az egész zsidó világgal egyetemben visszaemlékeztek arra, hogy annak idején Isten milyen hatalommal és csodák segítségével vezette ki népét az egyiptomi fogságból, és gondoltak előre arra a napra, amikor a Megváltó megjelenik közöttük, hogy igazságot tegyen a népéért. Éppen ez volt a különös a Páskában. Ezen az ünnepen viszont éppen ez utóbbit veszítették szem elől kollektíven.

A háborúban két dolog kiemelkedően fontos. Nem elég, ha egy hadsereg erős, vagy hatalmas, nem elég, ha a miénk a legnagyobb tank, vagy a legjobb fegyverek. A második talán még ennél is sokkal fontosabb: a hűség. Hiszen lehet bármilyen nagyszerű hadserege egy országnak, ha a katonák nem hűségesek a hazájukhoz, és a harc közepén megfordítják azokat az ezer tonnás tankokat, és ellenük fordulnak, akkor az erő nem csak, hogy hátrány, de az ország vesztét is jelentheti.

Ritkán gondolunk bele, hogy Jézusban milyen csodálatos módon volt jelen ez a két tulajdonság: hűség és erő. Hiszen megtehette volna, hogy a tanítványok előtt nyilvánosan leleplezi Júdás tervét, hogy a rájuk törő katonákat egyetlen mozdulatával hatástalanította volna, vagy hogy mindenkit azonnali halálra ítél, akik “feszítsd meg”-et kiáltottak a csőcselékben. Ő azonban mégsem tette. Bár erősebb volt, mint azt elképzelhetnénk, ős mégis hű maradt a megváltás tervéhez, és hozzánk. Hiszen ígéretet tett: Ő mindenki bűneiért meg akar halni, aki elfogadja az áldozatát.

Míg a Németek ezer tonnás tankja soha nem készült el, addig a Nagy Küzdelem legnagyobb “fegyvere” Sátán ellen körül-belül kétezer évvel ezelőtt ezen a hétvégén döntötte el a háború kimenetelét. A leghűségesebb és legerősebb, maga Jézus Krisztus.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia