Mit is ünnepeljünk?


"Minden ugyanis, ami Istentől született, győzedelmeskedik a világon. A győzelem, amely diadalt arat a világon: a mi hitünk."
1Jn 5,4

Gyermekkoromtól kezdve legkedvesebb ünnepem a karácsony. Annyira szép, kedves, látványos és izgalmas. Olyan boldogok tudunk ilyenkor lenni! Együtt a család, nagy beszélgetések és közös szórakozás, finom ételek. De mégis, ott az ünnepi kavalkád is. A kavargó érzések, a sürgető, feszítő készülődés és a rengeteg, ezzel járó fáradság. Aztán mindenki akar az ünnepből valamit. A karácsony a keresztények ünnepe. Az ateistáknak fenyőünnep, Amerikában a Télapó a sztár. Sajnos sok-más helyen pedig a főszerep az ajándékoké és a pénzzé. Ezért gondoltam, jó lenne tisztázni valami nagyon fontosat: azt, hogy miről is szól eredetileg a karácsony.

Az evangéliumok és más újszövetségi könyvek egyáltalán nem tesznek hangsúlyt Jézus születésének ünnepére. Tény, hogy a keresztények a negyedik század elejéig nem is tartották annak. A hangsúly a keresztségen, az úrvacsorán volt. Évi ünnepként ezért eleinte a húsvét és természetesen a pünkösd (az újjászületés és a Szentlélek kiáradása miatt) vált fontossá; a karácsony csak jóval később lett az.

Természetesen a Biblia beszámol Jézus születéséről és csodálatos történet tárul itt elénk. A lelki üzenetet mindenképpen itt kell keresnünk, mert az első advent eseményei kezdetektől bemutatják nekünk Isten emberek iránt érzett szeretetét. Megtudjuk, hogy az, Aki teremtett minket, az ég és a föld Királya leteszi minden hatalmát és egy védtelen gyermek testében látogat el hozzánk. Rábízza magát földi szüleire és teljesen kiszolgáltatja magát nekünk. Ennek a kiszolgáltatottságnak aztán nincs határa, mert végül eljutunk a keresztig. Krisztus halálával kortársai és még az apostolok is azt gondolják, elérkezett a vég. Pedig mindez csak a kezdet. Amit Isten végbevisz, az csodálatos. Aki Istentől született legyőzte a világot. Diadalt arat az ember felett nem legyőzve, hanem felemelve őt. Megmutatva, hogy mindannyian sokkal fontosabbak vagyunk a Mennynek, mint gondolnánk. Isten kész volt Fiában a legnagyobb árat megfizetni, hogy az ember elinduljon felé és meg is érkezhessen hozzá. Minden akadályt legyőzött, elhárított. Minden kaput kinyitott és minden lehetőséget nekünk adott, sőt. Nekünk adta a módot, ami által élhetünk ezzel a lehetőséggel. Ez pedig nem más, mint a hit. Hit által juthatunk közelebb Istenhez, hit által érthetjük meg ki is Ő valójában. Hit által vehetjük el az örök élet ajándékát az Isten kezéből. Ha nincs hitünk, még a hitet is kész Ő megadni nekünk, csak kérnünk kell.

Mit is ünnepeljünk hát karácsonykor? Nem mást, mint a hit győzelmét, amit Ő megmutatott nekünk Jézus születésében, életében, halálában és feltámadásában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet