Most


"Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak."

Prédikátor 3,1

Különleges viszonyban vagyunk az idővel, vagyis azzal, hogy a velünk kapcsolatos dolgok mikor történjenek és mikor ne történjenek meg.

Amikor gyermek voltam, nem volt türelmem kivárni a dolgokat, mindent azonnal akartam. Anya azonnal legyen itt! Most akarom megkapni a szülinapi ajándékom! Már most azonnal fenn akarok lenni a hegy tetején, hogy csúszhassak is le a szánkóval! És így tovább. Természetesen, ahogy nőttem, ez változott. Meg kellett tanulnom, hogy nem történhet minden jó akkor, amikor szeretném és olyan sincs, hogy a rossz dolgok örökké váratnak magukra.

Megtérésem idején járta az országot egy könyvecske, egy fiatal hívő lány írta Amerikában a vég idejéről, ahogy azt ő elképzelte. "MOST" - ez volt a címe. Arról szólt, hogy a próféciák valóra váltak és Isten gyermekeinek menekülnie kellett, miközben ő még élni szerette volna azt az életet, amit még alig kezdett el. Ezért a próbák alatt végig azt gondolta: Miért kell ennek pont most történnie? Végül, amikor Jézus második eljövetele elérkezett és megláthatta drága Megváltóját, boldog volt, hogy mindez most történik.

Milyen jó, hogy nem mi, emberek irányítjuk az időt! Van sokféle akarat bennünk, jó és rossz irányba; vannak terveink, amiket valóra szeretnénk váltani; vannak lehetőségeink, amikor különböző időben bekopogtatnak hozzánk és ha bölcsek vagyunk, tudni fogjuk, mikor melyikkel kell élnünk. De hogy mindez mikor fog megtörténni velünk, nem tudjuk kiszámítani. Az idézett bibliaszöveg arról szól, hogy az idő fölöttünk áll, nem mi rendelkezünk vele, hanem valaki más. Az idő elrendelt, az ég alatti akaratok akkor válnak valóra, amikor kell, hogy megtörténjenek. Ez a gondolat sejteti, hogy valaki nagyobb, valaki hatalmasabb irányítja az időt.

Jézus, amikor visszatéréséről beszélt, azt mondta: annak idejét csak az ő Atyja ismeri (Máté 24,36). Ahogy életünkre vonatkoztatva Isten mindent eltervezett, születésünket, halálunkat és ami közte van, úgy tervezte el előre ennek a világnak a sorsát is. Terve folyamatosan valóra válik. A próféciák teljesedtek akkor, amikor kellett és azóta is folyamatosan teljesednek. Amit Isten eddig ígért, szinte mindet valóra is váltotta. A mi dolgunk nem az, hogy vágyjuk irányítani a jövőt; hanem az, hogy jól éljünk azzal az idővel, ami nekünk megadatott.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia