Tudás vagy bölcsesség

Ma ezt üzeni nekünk az Úr:
„Ha valakinek közületek nincs bölcsessége, kérje Istentől, aki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja, és megkapja.”
Jakab apostol levele 1. rész 5. vers
Tudás, vagy bölcsesség? A kettő nem ugyanaz. Sokszor elgondolkodtam, de jó lenne mindent, sok-sok mindent tudni. Kémiából, matekból, földrajzból. Jó lenne a világ legokosabb emberének lenni. Érdekes, hogy Isten a bölcsességet sokkal nagyobbnak tartja. Tanulni lesz időnk. Egy egész örökkévalóság áll majd rendelkezésünkre. De a bölcsességet most kell megszereznünk. És hogy hogyan?
A példabeszédek könyvében (2:1-7) ezt olvassuk:

Arra gondoltam, hogy ma reggel összegyűjtök egy csokor idézetet, ki hogyan látja a kettő közötti különbséget. Íme:
  
A bölcsesség útja az, hogy nem félünk hibázni.
  
Az okosság nem bölcsesség. Az okosság készség, idegrendszerbeli és értelmi fürgeség. A bölcsesség az igazság, a megnyugvás, az elnézés, a tárgyilagosság és a beleegyezés.

Aki eltör valamit azért, hogy megtudja, mi az; az letér a bölcsesség útjáról.
  
Az ősi kínai bölcsesség szerint nem az számít, mi történik veled, hanem az, hogyan éled meg.

Az okos és a bölcs ember között a döntő különbség ott van, hogy az okos emberből hiányzik az áldozat. A bölcsesség ott kezdődik, hogy az ember a csodálat állapotába kerül. Elámul, gyönyörködik, tátva marad a szája - és sír. A megrendüléstől és a gyönyörűségtől.

A bölcsesség nem állomás, ahová egyszer megérkezel. A bölcsesség maga az út; a te bölcsességed az, ahogyan utazol rajta. Aki túl sebesen vágtat, nem látja a tájat.

Az, hogy valakiben mennyi tapintat, illem, megértés, finomság, önuralom, bölcsesség, tisztaság, alázat, önérzet, tisztánlátás, jóság, netán bölcs derű van, az nem az egyetemi végzettségen múlik. Ez érettség kérdése.

 A tudás beszél, a bölcsesség hallgat.

Ősi bölcsesség, hogy mielőtt beszélni kezdünk, érdemes megfontolni, hogy amit mondani akarunk, az: igaz-e? lényeges-e? Jóindulatból fakad-e?

A bölcsességnek vannak határai, az ostobaság határtalan.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia