Igaz barát

„Minden időben szeret az igaz barát és testvér a nyomorúság idején” 
Példabeszédek könyve 17. rész 17. vers
Rengeteg szólás-mondást, közmondást, bölcs gondolatot olvashatsz a barátról, barátságról.
Íme néhány: Igaz barát az, aki a szemedbe néz, és a szívedbe lát.
Madarat tolláról, embert barátjáról lehet megismerni.
A sok barát tönkreteszi az embert, de van barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél. 
Mondd meg ki a barátod, megmondom, ki vagy.
Amíg pénz van, barát is van.
Ma reggel – a fenti Bibliaszöveg alapján – bizonyára valami olyasmire vágysz, olyasmit szeretnél olvasni, hogy igen, szükségünk van barátra, méghozzá igaz, megértő barátra, mert enélkül bizony nagyon nehéz az élet. És hogy milyen fontos az, hogy legyen igazi barátom, aki figyel rám.
Azonban nekem ma egészen más jutott az eszembe. TE, személy szerint TE – milyen barát vagy? Kíváncsi? Szereted kiszedegetni a másikból a titkait? Aztán esetleg az első adandó alkalommal elmondod a másik „barátodnak”? Vagy ide-oda pislogsz, míg barátod kiönti neked a szívét, és magadban azt mondod: Mikor hagyja már abba? Vagy: Nem emlékszik? Ezt már századszor hallom tőle? Ha jellemezni kellene Téged egy tízes skálán, ahol a tízes a legjobb, az egyes a legrosszabb – hova tennéd a strigulát? Milyen barát vagy Te valójában? Szeretnéd, ha lenne igazi barátod, de Te tulajdonképpen senkinek sem vagy a barátja? Szeretnéd, ha meghallgatnának, de Te csak felületesen hallgatsz meg másokat? Szeretnéd, ha segítene már végre rajtad valaki, de Te nem érsz rá senkinek segíteni, mert olyan elfoglalt vagy? Szeretnéd, ha imádkozna már végre valaki érted, de eddig Te csak megígérted, de mindig el is felejtetted, ha bárkinek megígérted, hogy majd imádkozol érte?
Milyen egy igaz barát? Van ideje a másik félre. Van két szeme és két füle, amivel maradéktalanul figyel. Van egy nagy szíve is, ami megesik a másikon, de vannak gondolatai, ötletei is, hogyan tudna segíteni. Az igaz barát együtt sír, együtt nevet a barátjával. És nem távolodik el tőle, ha az a másik nehéz helyzetbe kerül. Együtt keresik a megoldást. Tudnak és akarnak együtt imádkozni. Az igaz barát nagy kincs – és sajnos ritka, mint a fehér holló. Ha megtaláltad, vigyázz rá, őrizd, ápold, mint a gyémántot.
Légy barátod legeslegjobb barátja, és akkor bizony neked is lesz barátod.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet