Téged is figyelnek!

„Mert úgy gondolom, hogy Isten minket, apostolokat utolsókul állított, mint akiket halálra szántak, mert látványossággá lettünk a világnak, az angyaloknak és az embereknek.”
Pál első levele a korinthusiakhoz 4:9

Hírességekről szóló cikkek, képek, amerre csak a szemed néz a neten. Vilmos herceg és felesége, híres sportolók, akikre büszke a nemzet, énekesek, színészek, akik alkottak valami felejthetetlent, politikusok, valóságshow-ban született celebek. Vannak, akikre felnézel, és vannak, akikkel kapcsolatban nem érted, mi ez a nagy felhajtás, hiszen semmit sem tettek le az asztalra. De figyelik őket. Fotósok követik minden lépésüket, cikkek százai születnek róluk a bulvársajtóban, beszélnek róluk, példának állítják őket jó vagy kevésbé jó értelembe véve, miközben te éled szürke kis életedet, és örülsz, hogy nem kattog a szemedbe minden nap a vaku fénye. 

Mert téged nem figyelnek, vagy nem gondolod, hogy figyelnének. Nem gondolod, hogy bárkit is érdekelne egyszerű, hétköznapi életed, bárkit is tűzbe hozna a véleményed egy-egy vitás kérdésről vagy befolyással lenne gondolkodására az, ahogy te látod a világot. 

Pedig hidd el, téged is figyelnek. Lehet, hogy észre sem veszed, vagy inkább nem akarod észrevenni, de figyelnek. Minden mozdulatodat, minden szavadat, minden szemöldökráncolásodat. Ahogy átadod a helyed a buszon, vagy éppen mogorván bámulsz kifelé a jármű ablakán nem véve tudomást a környezetedről. Figyelik, ahogy segítesz valakin, vagy elhaladsz mellette sietve, mert a te időd igenis nagyon drága. Figyelik, ahogy a gyerekeddel leülsz játszani egy fárasztó nap után, vagy inkább csak bezavarod a szobájába, hogy maradjon végre csendben, neked is kell egy kis pihenés számolgatva a tévé távirányítóján. Figyelik, ahogy a társadhoz szólsz, ahogy vele viselkedsz a hétvégi nagybevásárláskor, a csendes hétköznapok monotonitásában, a rád zuhanó ünnepekkor. 

Mert példa vagy másoknak. Akármennyire is szeretnéd tagadni, látnak, látják, mit hogyan teszel, még akkor is, ha neked ez fel sem tűnik, és ez bemutat nekik egy képet nemcsak rólad, hanem arról az Istenről is, akit te követsz, hogy milyen is Ő valójában. Befolyással vagy nem is tudod elképzelni, hogy hány ember életére. Hatással van rájuk a kedvességed, vagy épp annak a hiánya, és elmondja, hogy az az Isten, akit te imádsz, hogyan is viszonyulhat hozzájuk, ha a követője te vagy. 

A mai ige nem paranoiára, hanem tudatos életre szeretne sarkallni. Arra, hogy meghozd a döntést, hogy mától fogva teljes felelősséggel éled mindennapjaidat az igazi Istennel, akit választottál, és megteszel mindent, hogy viselkedésedből, tetteidből, szavaidból Őt ismerhessék meg az emberek. Ő megad ehhez minden támogatást, minden segítséget. Hát dönts ma mellette, dönts a felelősségteljes élet mellett, és ne feledd: téged is figyelnek! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia