Van esélyem?



"Hogyha gyalogokkal futsz, és elfárasztanak téged: mimódon versenyezhetnél a lovakkal? És ha csak békességes földön vagy bátorságban: ugyan mit cselekednél a Jordán hullámai között?"

Jeremiás 12,5

Az attól függ! Hogy mitől? Hát elég sok mindentől:
- Először is tőled. Hogy milyen volt a felkészülésed, milyen a fizikai állóképességed, mennyire vagy kitartó, van-e tapasztalatod? Tudod-e, mi a gyenge pontod, mikor fáradsz el és ha ez megtörténik, mit kell tenned, hogy folytatni tudd? Egyszóval, tisztában vagy-e önmagaddal?
- Másodszor az ellenfelektől. Tudod-e, kik ők, milyen eredményeik voltak- vannak eddig? Ismered-e a verseny közbeni viselkedésüket, hogy számíthass mindenre? Tisztában vagy-e az ő képességeikkel, állóképességükkel, akaratukkal, gyengeségeikkel is?
- Harmadszor a körülményektől. Mi minden történhet a verseny előtti időszakban, ami befolyásolja a fizikai és a mentális állapotod? Hol rendezik a tusát? Milyen az útvonal, amit teljesíteni kell, jók-e a terepviszonyok a számodra?
Mindezek alapján mérlegelhetsz és eldöntheted, nyerhetsz-e.

De mi van akkor, ha elkeserítő eredményre jutsz? Elég jó formában vagy ugyan, de gondok mutatkoznak az állóképességeddel, mert fáradékonyabb vagy, mint szeretnéd. A felkészülésed során nehezen gyűrted le a társaid, de most olyan ellenfeleid lesznek, akik messze túlszárnyalják azokat mindenben. A körülményekről pedig ne is beszéljünk. Az eddigiek mind sétagaloppnak tűnnek ahhoz képest, ami rád vár. Na? Így is belevágnál?

Amikor belátjuk, hogy nincs semmi esélyünk, akkor értjük meg, hogy VALAKI másra van szükségünk ahhoz, hogy mégis győzzünk! VALAKIRE, AKI kész segíteni!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia