Máté party - avagy - a kívülálló beljebb kerül



Egyre jobban utálom, amit teszek! Pedig már régóta űzöm ezt a furcsa munkát. De nem bírok kiszállni belőle. Valahogy mindig győz a PÉNZ – és képtelen vagyok elszakadni tőle. Ezeknek itt halvány fogalmuk sincs, mennyit sikerült már összeharácsolnom az évek alatt. Néha valami hangosan kiabál bennem, hogy ezt már tényleg ne tedd! Hagyd abba! De aztán újból csak győz a pénz. Így vegetálok itt nap, mint nap – egyre több megvető pillantást elviselve.
Aztán egyszer valaki megállt az asztalomnál. Rá se néztem. Már épp mondani akartam neki az összeget, amikor megelőzve engem, így szólt:
-         Kövess engem!
Nem tudom, mi húzott fel a székemből, szótlanul engedelmeskedtem. Elindultam utána. De aztán gondoltam egy nagyot, megelőztem a csoportot és házamba invitáltam őket.
Jöttek. Elöl Ő, aki megszólított, mögötte a tanítványai, majd az írástudók, farizeusok. Azt hittem, a föld alá süllyedek, amikor hallom, amint a hátam mögött népem vénei morognak, hogy a Mester bűnösökkel ül asztalhoz.
Meg sem mertem mukkanni. Vártam, vajon mi történik most. Nem a megszólított tanítványok válaszoltak, hanem maga a Mester.
„Nem az egészségeseknek van szüksége orvosra, hanem a betegeknek!” 
„Nem az igazakat hívogatni jöttem, hanem a bűnösöket – a megtérésre!”
Máté 9:9-13.
Ebből én azt vettem ki, hogy bár bűnös vagyok, de valahogy mégis nekem jobb, mint azoknak, akik egészségeseknek, tökéletesnek gondolják magukat.
Kezdtem egyre élesebben látni bűneimet. Hogy érezhettem jól magam ennyi éven át? Mennyi embert becsaptam! Veszekedtem! Durva voltam! Kiabáltam! Mindent, egész életemet a pénzen keresztül vizsgáltam: - megéri ez nekem? Nem éri meg? Aztán mindig a pénz győzött.
S most, hogy a Mester felnyitotta szememet, megutáltam egész eddigi életemet.
Tiszta lapot kaptam! Boldog vagyok! Felszabadult!
Nem hinném, hogy Te mélyebben lennél, mint ahol én voltam. S ha nekem lehetett – mért gondolnád, hogy neked nem sikerül.
Nézz föl!
Indulj el! Nevezd nevén bűneidet!
Ő hív, Ő vár! Képes megtisztítani, új lehetőséget adni!
Engedd be Őt életedbe! Vele a legbelső körbe kerülhetsz!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia