Görbe és egyenes út

"Tekervényes a bűnös ember útja, de a tisztának az eljárása egyenes."

Példabeszédek könyve 21:8

Két pont között a legrövidebb út az egyenes - legalábbis a matematikában így tanultuk, de úgy néz ki, hogy a lelki életben sincs másképp.

Ha mást mondasz, mint amit gondolsz, akkor görbe úton jársz. Ha nem a másik szemébe és füle hallatára fogalmazod meg a véleményedet róla, hanem a háta mögött, amikor hallótávolságon kívül van, akkor nem egyenes úton jársz.

Ha azt is megmondod neki, amit el kellett volna hallgatni, mert senkinek sem vált a javára, akkor még egyenesíteni kell az útjaidon. Ha nem tudsz tapintatosan fogalmazni kellemetlen témákban, amiket már nem lehet elkerülni, akkor még van mit tanulni.

Ahitófel mást gondolt, mint amit mondott, ezért az első adandó alkalmat kihasználta a lázadásra Dávid ellen - igaz, nem ő lázadt, ő "csak" a lázadó mellé állt. Absolon eljátszotta, hogy áldozatot bemutatni megy Hebrónba, közben pedig azt a puccsot készített elő, aminek a végén - ha rajta múlt volna - Dávidnak, saját édesapjának az életét is elvette volna. Mást mondott, mint amit gondolt - görbe út.

József megmondta a fősütőmesternek, hogy 3 nap múlva az álma szerint meg fog halni, pedig egy börtönben nem túl jó dolog rossz híreket közölni a másikkal, kiváltképp azzal, aki 3 napig nagyon is eleven még. Dániel nem félt megmondani sem Nabukodonozornak, hogy 7 évig állati sorban fog élni, ha nem alázza meg magát, sem Belsazárnak, hogy véget ért az uralkodása és birodalma a perzsáké lesz még azon az éjszakán. Nem szépített, nem hallgatott el semmit - egyenes út.

Nem kifizetődő, lehet, hogy Rádtaposnak, vagy kinevetnek, mert ma már nem divat, de válaszd az egyenes utat. A görbe szövevényes és nem vezet jó irányba. Az egyenes nehezebb, de csak így alszol nyugodtan - hosszútávon pedig csak ez vezet az örökéletbe.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia