Egy kis motiváció



„ Azért beszéltem ezeket néktek, hogy békességetek legyen én bennem."
János 16,33

Sikerorientált világunkban sokan számtalan módon keresik a legjobb motivációt. Ennek a keresésnek aztán akad néhány zsákutcája, ami sajnos bennünket, keresztény embereket is utolér.
Napjaink egyik leggyakoribb jelmondata: „Dolgozz, mert ezer ember vár a helyedre!” Ez azt jelenti, hogy nincs kérdés, nincs panasz, csak a munka. Örülj, hogy dolgozhatsz, de ne kérj semmit, mert bármikor találhatok valakit a helyetted. Nagyon rossz érzés, ha ilyen háttérrel kell munkába indulni! Nem számítok, bármikor pótolható vagyok, csak egy pont vagyok a hatalmas vásznon, amit átfesthet az élet. Képzeljük csak el, milyen az utána elvégzett munka!



Van egy másik történet, amit az egyik főnökömtől hallottam valamikor, ami épp így elkeserített. Így szólt: Képzeld el, hogy egy külföldi értekezleten, ahová az összes lelkipásztor és/vagy gyülekezetvezető (tetszés szerint) egy autóbuszon utazik és balesetet szenvednek. Mindenki meghal. Mi történne a gyülekezetekkel? A válasz: Felvirágoznak.
Bizonyára a legjobb motivációs szándék vezérelte és azt próbálta ezzel elmondani, hogy egyik vezető, legyen az lelkész, vagy presbiter se gondolja magáról, hogy nélkülözhetetlen. Való igaz, a vezetőnek meg kell értenie, hogy Isten kegyelméből az, ami; és Isten tette őt mindenki vezető-„szolgájává”. Ugyanakkor a történet háttér jelentése ugyanaz, mint az elsőnek és ugyan azt a hatást is éri el. Mert, ha teljesen mindegy, hogy szolgálok-e a gyülekezetben, vagy nem, mert Isten, esetleg az egyház bármikor tud valakit a helyemre állítani, akkor bármikor pótolható vagyok, nem számítok. Ez pedig nem a legjobb motiváció.


Jézus másként motiválta követőit. Nem tagadta, hogy mi vár rájuk. Nem tagadta, hogy nehéz lesz, hogy elbuknak, talán néhányan el is vesznek. De megígérte, hogy mindvégig velük marad a Szentlélek által és segíti őket mindenben. Ez adott nekik békességet, ez motiválta őket teljes odaadó szolgálatra. Mert érezték szeretetét, mért látták, hogy értékesek Uruk szemében. Tudták, hogy számít, amit tenni fognak, mert számít rájuk, mert nekik személyre szabott feladatuk van az Isten tervében és azt csak ők tölthetik be Isten segítségével. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia