Békepipa

„Uram, te szerzel nekünk békességet, hiszen mindent te tettél, ami velünk történt.”
Ézsaiás könyve 26:12


Háborúk és zavargások, erőszakba fulladt tüntetések, katonai puccsok, diktatúrák és recsegve-ropogva összeomló kormányok, amerre csak nézel a nagyvilágban. Már nem üt szíven, ha hallasz vagy olvasol ezekről a hírekben. Már nem döbbent meg a menekültek látványa az interneten, hiszen mindennapossá vált a borzalom. Nincs béke. 

Aztán egy kicsit szűkül a tekinteted. Az országodban nem él meg ember az ember mellett, mert más a bőrszíne vagy a származása, és nem tudunk toleránsak lenni - vagy talán nem is akarunk. Politikusok ígérgetnek, a nép pedig már belefásult, hogy egyik sem különb a Deákné vásznánál. Mindenki csak a másikra mutogat, mindenki a másiktól várja, hogy változtasson, hozzon csodát, mondjon le. Nincs béke.

És tovább mélyül a kör. Családokat látsz, összetört családokat. Hűtlenséget, egymás meg nem értését, önzést, tudatlanságot és érzéketlenséget. Mindig a másik a hibás, mindig a másiknak kell lépnie és tennie azért, hogy jobb legyen. Nincs béke.

Végül önmagadba nézel, és ott sem találsz nyugalmat. Bizonytalanság, kételyek, kisebbségi komplexus, kilátástalanság, elégedetlenség. Nincs béke a szívedben sem. Pedig ez minden vágyad. Béke, ott belül, ami kihatással van mindenre, ami erőt ad a következő lépéshez, ami szeretetet ad szívedbe akkor is, amikor körülötted mindenki mást érdemelne.

Van egy jó hírem a számodra, Barátom! Istennél békére találsz! Nemcsak egy pár perces állapotra, ami a napfelkeltével el is olvad, hanem valódi békére. Ő képes megadni ezt neked, és megtartani benned, ha te is úgy akarod. Ő veled megy az úton, ha elfogadod útitársnak, és gondot visel rólad. Hát indulj el ma reggel Felé, és kérd tőle az igazi békét! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia