Újjászületés és Isten országa



„Jézus így válaszolt neki (Nikodémusnak): Bizony, bizony mondom neked, ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja meg az Isten országát!”
János evangéliuma 3. rész 3. vers

Hát ez mit jelent? Nagyon fontos lehet, mert a „bizony, bizony” kifejezés nyomatékosítja, amit Jézus szeretett volna megértetni Nikodémussal. Azt akarta világossá tenni, hogy látogatójának nem annyira ismeretekre, mint inkább a lelki újjászületésre van szüksége.
Felülről való születésre.
Hát ez meg mi?
Emberileg elképzelhetetlen és lehetetlen, hogy valaki ’másodszor’ is megszülessen, méghozzá ’felülről’. De Istennél semmi nem lehetetlen! Ő képes arra, hogy egy egészen új, tiszta életet ajándékozzon neked. Képes arra, hogy fehér lappal indítson utadra. Bár ez emberileg nehezen érthető.
Jézus azt üzeni ma reggel, hogy Ő képes eltörölni bűneidet. Képes egy egészen új célt mutatni. Képes reményt adni. Képes arra, hogy mindent újjá tegyen életedben.
De csak akkor, ha igényled. Ha kéred. Ő nem erőszakosan akar betörni hozzád. Nem szeretne semmit rád tukmálni.
Azonban azt is megmondta, hogy enélkül a felülről való születés nélkül nem láthatod meg Isten országát.
Az újjászületés legkifejezőbb, látható formája a keresztség.
Ha elhatároztad, hogy behívod Istent életedbe, megbántad bűneidet, lehetőséged van arra, hogy keresztség által Isten családjába szüless. Ott állsz a keresztelő medence előtt fehér ruhában. Belépsz a vízbe. A lelkész föléd tartja kezét, és azt mondja: Drága Testvérem! A Te hited megvallására megkeresztellek téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. És teljesen alámerít a vízben. Ebben a pillanatban, ott lenn a hullámsírban – meghaltál. A múltad ott maradt. Annak minden rossz és bántó mozzanatával együtt. És amikor kiemelkedsz a vízből, az már egy teljesen új ember. Bűn nélkül. Ahogy Isten látni szeretne. Újjászülettél. És ezt Isten és emberek előtt megvallottad. Gazdát cseréltél. Mostantól Istennek szeretnél szolgálni.
S aki felülről születik, megláthatja Istennek országát. Hát ilyen kapcsolatban szeretne lenni Veled a Te Megváltód. Tedd meg ezt a lépést, ha még nem tetted meg!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia