Mi a lényeg?



„Mert mit használ az embernek, ha mind e világot megnyeri [is], ő magát pedig elveszti vagy magában kárt vall?” 
Lukács evangéliuma 9:25 

A nemes egyszerűséggel önmagát Pepének nevező Uruguay-i elnök a 2012-es riói fenntarthatósági csúcskonferencián őszinte, mély emberi szavaival keltett megdöbbenést, ilyeneket mondott:

"..Nem azért jöttünk erre a bolygóra, hogy egyszerűen csak fejlődjünk, tekinteten kívül hagyva mindent. Azért jöttünk erre a bolygóra, hogy boldogok legyünk. Mert az élet rövid, és egy pillanat alatt véget ér. Egyetlen anyagi holmi sem olyan értékes, mint az élet.”

Egy hónapja súlyos autóbalesetet szenvedtem. Egy ilyen esemény után az ember átértékeli az életét. Amikor megláttam a teljesen összetört autót, amiből csak a tűzoltók tudtak kiszedni, hálát adtam Istennek.
Mit ér egy ember élete? Egyetlen szempillantás alatt véget érhet, tudjuk, de ilyenkor döbbenünk rá igazán, hogy az életünk Isten kezében van.
Mit ér egy szép autó, mit ér egy nagy ház, vagyon, Isten nélkül?

Rádöbbentem, hogy mennyire Isten kegyelméből élek. Történhetnek velem szörnyű dolgok, érhetnek károk ebben a földi életben, de ha Isten szeret, nem kell félnem semmitől.

Isten szeretne megtanítani Téged is az Ő szemével nézni ezt az életet. Ne a dolgokra figyelj, ne az anyagiakkal való foglalkozás kösse le időd nagy részét, hanem az EMBER.

Uruguay 77 éves elnöke - José Alberto Mujica Cordano,(Pepe) - nem csak szép szavakat mondott azon a konferencián. A fizetésének 90%-ával karitatív alapot támogat, egy szegények számára létrehozott lakásprogramot, a maradék 10% kb. 800 dollárt tesz ki. Az elnöki palotába nem költözött be, s a megüresedett intézményt felajánlotta a hajléktalanoknak téli időszakban menedékhelyként. Nincs limuzinja, helyette egy 1987 – es bogárhátúval közlekedik.

Van olyan kincs ezen a földön, amit a rozsda nem emészt meg, ami nem romlik meg. A mai napon is ezekkel gyarapítsd az életed.


Uruguay elnökének beszéde a konferencián:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia