Felkészülni az erőpróbára



„Hogyha gyalogokkal futsz, és elfárasztanak téged: mimódon versenyezhetnél a lovakkal? És ha csak békességes földön vagy bátorságban: ugyan mit cselekednél a Jordán hullámai között?”
(Jeremiás könyve 12. fejezet 5. vers)


Mikor elsős faipari tanuló voltam, emlékszem, az elméleti egy hét oktatás után, mennyire vártuk a gyakorlati hetet. Végre kezünkbe vehettük a magát a fadarabot, a szerszámokat és ’kedvünkre’ farigcsálhattuk első fecskefarú csapolásunkat, hokedlinket…

Ugyanakkor emlékszem, amennyire élvezetes volt mindez másod és harmadszorra olyannyira unalmas lett, mivel fél évig szinte csak a kalapács és a véső volt a kezünkben, pedig mi már késznek éreztük magunkat, hogy oktatónkhoz hasonlóan gyalugéppel, fűrészgéppel és egyebekkel dolgozhassunk.

Bizony nem sok értelmét láttuk akkor annak a fél évnek. Ugyanezt tapasztalhatják meg azok, aki házat építenek és egy látszólag felesleges, ’látahatatlan’ dologra pazarolnak időt, energiát, mikor alapoznak. Ugyanezt tapasztalják a sportolók is, mikor az olimpiára készülve négy évig monoton végzik ugyanazt a gyakorlatsort. És ugyanezt tapasztalom én lelkipásztorként is.

Sokan a felkészülést, az erőpróbákat kikerülve szeretnének az Isten Országába kerülni. Sokan egyből a ’10. emeletre’ szeretnének felugrani, kihagyva a különböző ’emeletek’ megmászását. Sokan a nagy nyomorúság nagy kihívásaira várnak, de a ma tapasztalatát nem akarják megtanulni.

Bizony hányszor tapasztalom, mikor egyesek túl méltatlannak találnak bizonyos gyülekezeti szolgálatot maguk számára - Én többre vagyok hivatva - felkiáltással.

Sokan, mint Péter kiáltanak: „Uram, te veled kész vagyok mind tömlöcre, mind halálra menni!” (Luk.22:33) Csak ne kelljen a pogányokkal együtt étkezni, csak ne kelljen, mint tapasztalt halásznak megszégyenülni, csak ne kelljen a Júdások lábát ne kelljen megmosni…

S ahogy számukra a Jézus iskolájában eltöltött három és fél év csak látszólag volt hiábavaló, elszalasztott idő. Higgyük el számunkra sem az a visszatérésig való várakozás szolgálata.

Mert, ha ma győzöl Vele a ’medvék és oroszlánok’ ellen, győztes leszel majd a Góliáttal való küzdelemben is. (1Sám. 17:37)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia