Új élet kezdete

"Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett."
Efézusiakhoz írt levél 4:22-24

Erősen gondolkodom ma reggel azon, hogy milyen egy teljesen megváltozott élet, ahol új gondolatok, érzelmek és tettek vannak jelen és semmi maradványa nincsen a tegnapi embernek?!

És lassan rádöbbenek arra, hogy nem lehet kitörölni az emlékezetemből a múltamat, nem tudok teljesen másként viselkedni egyik percről a másikra, és a jó tündér nem változtat el a kimondott varázsigékkel. Személyiségünk körgyűrűibe minden történés, lelki- és fizikai egyaránt örökre kódolva marad, mert így lettünk megteremtve. Mindez így van normális esetben, hacsak memóriaközpontunk egy tragédia következtében sérül, és bizonyos dolgokat elfelejtünk...

Van egy másik tény is, hogy Isten képére és hasonlatosságára lettünk teremtve (1Móz 1:26), bárt ezt a képet egyre kevésbé ismerjük. Mégis kódolva vagyunk az Isten rendszere szerint, azaz az ő vele való kapcsolattartásra lettünk megalkotva, akár igennel,akár nemmel válaszolunk az Ő megkeresésére.

Mivel messzire elbujkáltunk előle, és már nem ismerjük a helyes működési tervet ezért számtalan módon meg akar minket állítani a pusztulásba vezető úton. Ilyen az amikor a Bibliát kezünkbe adja mintegy tükröt, és belenézve rájövünk arra, hogy kócosak és maszatosak vagyunk. Aztán ad nekünk nehéz helyzeteket, ahol rájövünk: egyedül mégsem megy. És közben szeretetének és kegyelmének bizonyítékait helyezi el az életünkben.

A régi élet szerinti ember ilyenkor nem illik be a képbe. Rosszul mutat a sár a zöld fűben. Ki kell onnan irtani, el kell távolítani,ki kell söpörni a koszos szobát. A ruhát le lehet vetni! Hogyan? Egy megváltozott gondolkodás, egy új értékrendet szül, aminél 100%-ban ki kell cserélni a gardrób készletet. Vannak dolgok és szokások, amiknek a kukában a helyük, és ezekre akkor jövünk rá, amikor Isten a reflektorával megvilágítja.

Hú, mennyi olyan szemetem van, amit ma is ki kell dobálnom. A rossz időbeosztásom, ahol az Istennek egyre kevesebb idő jut, a sérült halókészülékem, ahol mindig a negatív címkéket hallom meg...Talán az irigykedő szemem,mert másoknak könnyebb az életük...

Nem tudom neked milyen szemeted hever az életedben, amit ki kell dobálnod, de Isten ma is rá fog mutatni. Figyeld a Hangot és a reflektort. Aztán engedd, hogy a Kódoló megszereljen és más irányban tereljen. Nem árt ha van egy igazi GPS-d ami elvezet és az Új életben ott lehetsz többed magaddal.

Az új embert nem a tökéltesség, hanem a kiválasztottság fogja jellemezni. Az igazság és szentség olyan fogalmak, csak akkor igazak, ha Istenhez tartozol. Az Új Élet akkor kezdődik, amikor odamész ahhoz, Aki Téged Alkotott.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet