Lelki fejlődés

„Hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által; hanem az igazságot követvén szeretetben, mindenestől fogva nevekedjünk Abban, aki a fej, a Krisztusban”
Efézus 4:14-15


Fejlődés nélkül nincs élet! Az élet fejlődéssel kezdődik, és végig is kíséri azt. A fejlődés megszűnése az élet végét jelenti. Így van mind a testi, mint a lelki élet területén. Aki újjászületett - víztől és lélektől (János 3:5), annak lelkileg folyamatosan növekednie kell ahhoz, hogy életben maradjon. A növekedés nem lehetőség, hanem szükség! Nem választási lehetőség a növekedés, mert az életben maradás egyik feltétele az, hogy növekedjünk.

Pál apostol szavai „hogy többé ne legyünk gyermekek” éppen arra világítanak rá, hogy nem maradhatunk mindig kicsinyek, még ha néha ez olyan jó is lenne. Az élet célja a fokozatos fejlődés, majd a reprodukálódás, vagyis a szaporodás. Egy gyermek nem képes utódokat nemzeni, mert még erre éretlen. A lelkileg gyermekek sem képesek másokat Krisztushoz vezetni, illetve mások lelki terheit hordozni. Isten célja, hogy benne hívő gyermekei felnőtté váljanak (Efézus 4:13). Nem elégedhetünk meg azzal, hogy újjászülettünk Krisztusban; folyamatosan növekednünk kell a Szentlélek irányítása alatt, hogy felkészült, képzett, tapasztalt, terheket viselni képes keresztényekké váljunk.

A mai ige arról is tanít, hogy a lelki fejlődés mi módon megy végbe: „az igazságot követvén szeretetben”. Az egészséges fejlődéshez kiegyensúlyozott táplálkozás szükséges. A lelki fejlődésben Isten igéje, a Szentírás biztosítja ezt (János 17:17). Ráadásul az ige arra is rávilágít, hogy a lelki táplálkozás szeretetből, és nem kényszerből történik. Vagyis nem a lelki „megtömés” az ami növekedést hoz, hanem az örömmel „elfogyasztott” lelki táplálék! A „követvén” kifejezés rámutat arra, hogy az igéből megismert igazságokat nem csak raktározni kell emlékezetünkben, hanem életünket hozzá kell igazítani. Ez is a növekedés folyamatának része. Ha az elfogyasztott táplálék nem épül be testünk szöveteibe, akkor nem segíti fejlődésünket. A megismert, de a gyakorlatba át nem ültetett isteni tanítások nem szolgálják az életet, csak lelkiismeret-furdalást okoznak.

Növekedésünk irányát és célját a mai ige így adja meg: „mindenestől fogva nevekedjünk Abban, aki a fej, a Krisztusban!” Miközben keresztényként lelki tapasztalatokat szerzünk az élet eseményei által, illetve ismereteket gyűjtünk a Szentírás kutatása közben, imádkozzunk azért, hogy mindezek Krisztus képmására formáljanak bennünket. Krisztus a célja lelki növekedésünknek. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kiábrázolódjék bennünk Krisztus (Galata 4:19). Isten legyen segítségünkre ebben ma, és az év minden napján!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia