Istentől kérjünk bölcsességet!


„Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.”

Jakab levele 1:5 (MBT)


Jakab leveléből kitűnik, hogy szereti a nyílt és egyenes beszédet. Levelében rögtön mondandójának lényegére tér. A lehető legszűkszavúbb bemutatkozás és köszöntés után bátorítja, buzdítja, tanácsolja olvasóit. Ha én is röviden szeretném megfogalmazni mai alapgondolatunk szövegkörnyezetének a lényegét, talán így lehetne: Isten üdvözíteni szeretne bennünket – és ennek érdekében minden eszközt felhasznál és felkínál.

Ahhoz, hogy megmeneküljünk a biztos pusztulástól HITRE van szükségünk. A Biblia szerint „Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni.” Ha nincs hitünk, nem állhatunk meg Isten előtt. Cselekedeteinkkel nem dicsekedhetünk, így egyedül a kegyelem tarthat meg bennünket. Ennek elfogadásához kell a hit. Isten kegyelmet kínál, lehetőséget ad, sőt a hitet is ő teremti meg bennünk – de hinni nem tud helyettünk. Nekünk kell megtanulni bízni benne, tőle függeni, tőle várni a segítséget. Néhány kudarc után az ember rájön arra, hogy milyen nagy szüksége van az őszinte hitre és annak növelésére, ápolására. Nem véletlenül kérték a tanítványok Jézustól, hogy növelje hitüket.
Látták a hit eredményét azok életében, akiket Jézus meggyógyított, ugyanakkor maguk is megtapasztalták, hogy mi történik, ha hitük van.
Istennek vannak sajátos eszközei a hitünk megedzésére, növelésére. Bármilyen kemény és fájó tapasztalatokat használjon is fel, lássuk be: szükségünk van a hitre.
A megpróbáltatások tüze Istenhez fordíthat bennünket, megtapasztalhatjuk kegyelmes szabadítását.
Szükségünk van a kitartásra, mert talán a várakozás teszi legjobban próbára hitünket. Mivel a hit tettekben nyilvánul meg – Jakab gondolatmenete szerint – a megpróbált hit tökéletes cselekedeteket eredményez.

Hogy mit kell tennünk hitünk kifejezéseként? Ehhez kell az Istentől jövő BÖLCSESSÉG. A hithez hasonlóan a bölcsesség is Istentől ered, de ezt nekünk is kérni, igényelni kell. Be kell látnom alázattal, hogy felülről kapjuk az erőt. El kell, hogy ismerjem Isten hatalmát, és hogy magamtól a jó véghezvitelét nem találom. Ha IMÁBAN kérem ezt a bölcsességet, Isten szemrehányás, megalázás nélkül megadja.

Ez a mennyei bölcsesség tesz képessé arra, hogy tudjam mit kell tennem ma, azért hogy hitem nyilvánvaló legyen. Ez a bölcsesség segít meglátni, hogy a hitpróbák és küzdelmek mögött ott van Isten, aki mindezeket javunkra akarja felhasználni.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia