Okosan élni

 

„Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak.”

Efézusi levél 5:15-16

 

Nagyon szeretek olvasni. Egyik célom, hogy egy hatalmas házi könyvtáram legyen a legkülönlegesebb könyvekkel. Általában mindig végig olvasom az épp aktuális könyvem és nem csak bele-bele lapozok, hogy tudjam, érdemes-e időt fektetnem bele. A lehetőséget mindennek meg kell adni. Vannak azonban olyanok, akik elolvassák a könyv legutolsó lapjait, mondatait és abból igyekeznek kiszűrni, hogy érdemes-e elolvasni a könyvet. Most én is az utolsó két szóval kezdem: az idők gonoszak.

Ha megkérdezünk bárkit arról, hogy mi az, amit a leginkább sajnál, az esetek nagy többségében azt a választ kapjuk, hogy az elszalasztott alkalmat és az elvesztegetett időt. Az idő kincs! – tartja a mondás és ebben az esetben is beigazolódik az, hogy a Biblia sok általunk a köznyelvből is ismert alapigazságot fogalmaz meg. Nem arról van szó, hogy megbánt vagy megaláz, amikor azt írja, hogy gonosz, sokkal inkább arra enged következtetni, hogy az időnk, amit kaptunk az Úrtól gyorsan telik és sokan nem veszik ezt figyelembe. Van egy elgondolkodtató kép, amelyen egy ember életét ábrázolják. Élete különböző szakaszait láthatjuk, a csecsemő korától kezdve, a házasságán át a koporsóig. Minden életszakát nagyon megélte, de mindig volt valami, ami miatt hanyagolta Istent. Minden kép mellé ez a szöveg volt írva: Túl……, hogy Istenre gondoljon. Elgondolkodtató képkockák. Életünk során annyi inger, hatás ér, annyi mindenre kell odafigyeljünk, hogy ha nem vezetünk be tudatos döntéseket arra vonatkozóan, hogy időt különítsünk el a számunkra fontos dolgokra és elsősorban Istenre, akkor azon kapjuk magunkat, hogy elszállt 1 hónap, 1 év, 10 év és nem is vettük észre.

Az életünk, az idő, amit kaptunk Istentől hatalmas ajándék és drága kincs. Annyi jó dolgot tehetünk embertársainkért, családunkért és önmagunkért. Régóta tervezel valamilyen rendszert behozni az életedbe? Ne habozz, kezd el ma megtervezni. Szeretnél több időt tölteni a családoddal? Próbálj ki egy másik napirendet. Tudom, nem ennyire egyszerű. De nem is nagy változások kellenek hirtelen. Az apró dolgok, apró változásokat idéznek elő és ha időnként megállunk és visszatekintünk, akkor észrevehetjük, hogy mennyivel jobban kihasználtuk és megéltük a nekünk szánt időt.

Olvass ma egy kicsivel többet. Beszélgess többet Istennel. Játssz ma kicsivel többet a gyermekeddel. Sétálj ma picivel tovább. Meglásd, megéri megélni és kihasználni ezt az ajándékot, amit úgy hívunk élet és idő!

Áldott napot!

 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia