Ismered Krisztus lelkületét?

És senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt.

„Krisztusi lelkület.” – oh, hányszor lehet ezt hallani, olvasni, de vajon tudjuk, hogy ez mit is jelent valójában?

A krisztusi jellem gyakorlatilag összekapcsolja a közösséget. Ha a krisztusi jellemmel vagyunk felruházva, akkor azok a gondolatok foglalkoztatják a közösséget és benne az egyént, amelyek arról szólnak, hogy Krisztus hogyan jutott a menny dicső trónjától a keresztfáig. Ezek a gondolatok az alapjai annak, hogy egy közösség egységgé kovácsolódjon és így töltse be küldetését. De milyen volt Jézus ebben a folyamatban és mit tanulhatunk tőle?

Az első jellemvonása nem más, mint az emberré válása. Krisztus megtehette volna, választhatta volna azt, hogy isteni formában jön a Földre és úgy teljesíti feladatát. Ehelyett Ő emberi formát vett, megüresítette magát és nem tekintette privilégiumának azt, hogy Ő Isten Fia és magasabb az embernél. Felvette a (2) szolgai formát. Ez jelöli az Ő mélységét, azt, hogy minden isteni résztől megszabadult, hogy megváltásunk hiteles és sikeres legyen. A többi emberhez hasonló emberré lett. Mint tehetetlen gyermek fekszik a bölcsőben, akit be kell pólyálni. A kísértésnél éhezik. A rabszolgának nincs kenyere csak akkor ha adnak neki. Nem úgy jött a földre, mint egy úr, akinek szolgálnak, hanem úgy, mint szolga, hogy ő szolgáljon másoknak. És hordta az emberi nyomorúság egész terhét. Úgy függ a kereszten, mint akinek ruháját elrabolják, kezét és lábát átszegezték, teljesen megüresítve, teljesen úgy, mint egy rabszolga, aki még a saját testével sem rendelkezhet, teljes tehetetlenségben, a fájdalmaknak és a halálnak a zsákmánya. És ezt a létet szabadon választotta az, akinek isteni hatalma akaratának a kivitelezésére rendelkezésére állt volna. Jézus ebben a megüresítésben, ebben az alázatban a legnagyobb. A megüresítés azt is jelenti, hogy olyan formát vett fel, melyen nem volt látható, hogy Ő Isten. Egy közönséges embernek a képét mutatta. És mint ember nem egy úrnak alakját mutatta, hanem egy szolgáét. Ezen a földön nem az emberi lét magasságában él, hanem a legnagyobb mértékig megalázta magát: a keresztig volt alázatos, mely az Istennel való egyenlőségét végképpen kérdésessé tette az Őt néző tekintetek előtt. „Krisztus megalázta magát, nem megaláztatott. Ebben különbözik véghetetlen különbségben minden embertől, hogy a megaláztatásnak önként vetette alá magát” (Kierkegaard).

Tudunk-e Krisztus lelkületével élni? Tudunk-e olyan közösséget formálni, ahol az egység az uralkodó? Tudjuk-e egymást magunk elé helyezni? Ezek a fő kérdések…. Elmélkedjünk róluk.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás