Szíveket vizsgáló Úr

Az Úr azonban monda Sámuelnek: Ne nézd az ő külsőjét, se termetének nagyságát, mert megvetettem őt. Mert az Úr nem azt nézi, amit az ember; mert az ember azt nézi, ami szeme előtt van, de az Úr azt nézi, mi a szívben van.

Nemrég egy ifjúsági alkalmon a talentumok példázatával kapcsolatban arról beszélgettünk, hogy ki, milyen szuperképességet kérne az Úrtól. Volt, aki repülni szeretett volna, mint superman, vagy falat mászni, mint a pókember, vagy olyan gyorsan futni, mint flash a villám. Majd valaki azt mondta, hogy ő szeretné látni mások gondolatait.

No, ezen azonnal élénk eszmecsere alakult ki és a csoport két részre oszlott. A csapat egyik fele azzal érvelt, hogy amennyiben látnánk, hogy mi van a másik szívében, hogy mi a mögöttes szándék, akkor kevésbé tudnának rászedni és kihasználni minket. Ezzel szemben a csapat másik fele azt állította, hogy mivel mindenkinek vannak rossz, bűnös, önző gondolatai, melyeket, ha látnánk, senkiben sem tudnánk megbízni, senkit sem tudnánk elfogadni, szeretni.

S mi volt a végkövetkeztetés? Az, hogy egyrészt jó lenne, nem a látszat, a külső, valamiféle szimpátia alapján megítélni másokat, másrészt jó, hogy a szívekbe csak az Isten lát bele, mert mi még az őszinte indítékokat is félreértenénk, félremagyaráznánk.

Mindezek végső summája pedig a következő volt, mely legyen a mai napra az imádságunk:
Urunk! Köszönjük, hogy te nem csupán a külsőt, nem csupán a cselekedeteinket nézed, és köszönjük, hogy velünk ellentétben nem ezek alapján ítélsz. Hálásak vagyunk azért, hogy te mindenestől látsz minket. Azt is, mikor jót akarunk, de nem úgy jönnek a szavak, vagy a tettek, és azt is, mikor képmutatóskodva bájolgunk mások vagy Te előtted.

Mennyei Atyánk, jó, hogy csak te látod azt, hogy mi van az emberi szívben. És mi nem azért fordulunk most hozzád, hogy mások szívének gondolatait megmutasd nekünk, hanem azt a képességet kérjük Tőled, hogy hadd lássuk mi is úgy, olyan megmentő, megbocsátó szeretettel egymást, ahogy te nézel minket. Ámen.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás