Békevágy

Mert amikor még erőtlenek voltunk, a rendelt időben halt meg Krisztus az istentelenekért. Még az igazért is aligha halna meg valaki, bár a jóért talán még vállalja valaki a halált. Isten azonban a maga szeretetét mutatta meg irántunk, mert Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk.

Szöges ellentétben álltunk Istennel. Más volt a véleményünk bűnről és igazságról, jóról és rosszról, tudásról, istenképűségről. Amikor ő keresett minket, mi elbújtunk. Amikor kérdezett, vádaskodni kezdtünk. Amikor reményt akart adni, mi menekültünk előle.

Aztán eljött az Emberfia, aki nem nézett bőrszínt, egészségi állapotot, nemeket, származást, társadalmi státuszt, politikai hovatartozást. A radikális zelóta Simon és a vámszedő Lévi Máté ugyanúgy helyet foglalt az utolsó vacsorán, mint az írástudatlan halászlegények, vagy a tanult Iskáriótes Júdás.

Jézus meghalt zsidóért, rómaiért, szabadért és szolgáért, azokért, akik hittek benne, akik nem értették, és azokért is, akik nyíltan elutasították. Azokért, akik Barabbást kiáltottak.

A bűnösökért, értünk, minden emberért adta életét, hogy végre hagyjunk fel a meneküléssel. Meghalt, mert szeretett és azóta is szeret minket. Ezen a szereteten semmi nem tud változtatni. Semmi nem tudja lecsökkenteni, feltételekhez kötni, megszüntetni, még a más vélemény sem. Ez a szeretet olyan erős, mint maga Isten.

Ebben a széttöredezett országban, ahol élünk, ahol ember az emberrel nemcsak, hogy nem ért szót, már szóba is nehezen áll, ahol ott bugyog egy kimondatlan, megmagyarázhatatlan feszültség közöttünk, mert más a véleményünk politikáról, nagyhatalmakról, szerelemről, házasságról, Isten szeretetére van szükségünk.

Ma, amikor családtagok szakítják meg a kapcsolatot egymással, mert más pártot támogatnak, töltsünk időt a kereszt felfoghatatlan csodájával. Amikor nem lehet érdemi vitákat, emberséges párbeszédeket lefolytatni, figyeljük a Golgota és az üres sír csendes kiáltását: Isten megbékélésre hív Önmagával, a másik emberrel és saját magunkkal is.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás