Szeretni és magára hagyni vagy szeretni és törődni?

Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és igazsággal.

Emlékszel az irgalmas samaritánus történetére? Emlékeztetőként…

A sorsára hagyott ember, akit rablók támadtak meg és vérbe fagyva magára hagyták, magatehetetlen állapotban feküdt az út szélén. Az arra járó vallási előkelők már-már mintaként mutatták be azt, hogy milyen is a megjátszott szeretet, hiszen ők, akiknek a leginkább példát kellett volna adniuk felebaráti szeretetből, csúfos vereséget szenvedtek. Egy arra járó samaritánus, akit az előbbi vezetők mélyen megvetetettek, lehajolt a haldokló mellé, ellátta sebeit, majd bevitte a legközelebbi helyre, ahol szállást tudtak adni. Pénzt, energiát, időt és emberséget nem sajnálva segített embertársán. Vajon kinek a cselekedete példázza leginkább a fenti igeverset?

Gondolhatnánk, hogy ez egy régi történet és ma már nem érvényes, de a valóság nem ezt mutatja. Ma is létezik két csoport: az egyik beszél a szeretetről és fennhangon hirdeti, hogy mindenkit szeret, de az utca porába nem szívesen hajol le, és van a másik csoport, aki csendben és hangtalanul jár-kel, miközben lehajol ahhoz az emberhez, akire senki sem figyel.

Jézus óva intett attól a magatartástól, amelyet a kor vallási vezetői mutattak, vagyis attól, ami csak a szavak szintjén működik. Hiszen szavakkal, ígéretekkel könnyen és hihetően lehet mutatni a felebaráti szeretetet, de mi van akkor, ha az fizikai lemondásokkal jár, esetleg teherviseléssel? Hogyan gyakoroljuk a felebaráti szeretetet, ha nehezünkre esik meghallgatni sokadjára egy özvegy lelki fájdalmát vagy segíteni munkát keresni egy nélkülözőnek? A felebaráti szeretet nem a szavak és a látszat szintjén működik, mert akkor az csak képmutatás. A felebaráti szeretet azt jelenti, hogy a szeretet tárgya nem a mutatásban rejlik, hanem a másik ember szükségében. Ha elkötelezettek vagyunk Jézus iránt, akkor a szükségben lévő (legyen az fizikai, mentális vagy lelki) láttán nem maradunk passzív nézők, vagy hangoskodó támogatók, hanem csendes cselekvőkké válunk, akiknek elsődleges célja a szükségek kielégítése.

Váljunk ilyen emberekké, hogy áldássá legyünk a körülöttünk élők számára.

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Te mivel dicsekszel?

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Mint a villámlás