Nem kényszer a nyugalom, de gyönyörű

Ha nem járkálsz a nyugalom napján, kedvteléseid után az én szent napomon, ha a nyugalom napját gyönyörűségesnek hívod, az Úr szent napját dicsőségesnek, és azzal dicsőíted, hogy abbahagyod munkáidat, nem keresed kedvteléseidet, és nem tárgyalsz ügyeidről, akkor gyönyörködni fogsz az Úrban, én pedig a föld magaslatain foglak hordozni, és táplállak ősödnek, Jákóbnak örökségében. – Az Úr maga mondja ezt.

Egy lelkész szájából furcsán szól a következő mondat: "Ne dolgozz az Úr napján!" Isten elrendelte a nyugalomnapot, és én mint lelkész munkám egy részét ezen a napon végzem el.

Hiszed vagy sem, nagyon sok múlik a hangsúlyozáson, a hanglejtésen, az előadásmódon. Tegyünk egy próbát! Olvassd fel hangosan a fenti igét három alkalommal, és figyelj a hangsúlyra!
- Első alkalommal a legeleje legyen hangsúlyos ("Ha nem járkálsz...")
- Második alkalommal a közepén legyen a hangsúly ("...azzal dicsőíted...")
- A harmadik alkalommal a végére fókuszálj ("...gyönyörködni fogsz...")

Mindegyik teljesen más. Az első verzió üzenete, hogy kövess egy szabályrendszert. A második verzió üzenete, hogy a szabály lényege, hogy szép legyen az a nap. A harmadik pedig azt üzeni, hogy gyönyörködhetsz ebben a napban, mert Isten erre tervezte.

Szerintem mindhárom fontos. Mindnek meg van a helye, csak jól kell használni. Isten nem azt mondja neked, hogy ha nem tartod meg a nyugalom napját, akkor büntetés a jutalmad. Azt mondja, ha megtartod akkor valami plusz áldást kapsz, amit máshogy nem élhetnél meg.

Nem véletlen a feltételes mód. "Ha nem járkálsz..." - vagyis megteheted, hogy máshogy döntesz, de akkor valamitől megfosztod magad. "...azzal dicsőíted..." - lehetőséged van a mindent félretenni, és csak Istenre koncentrálni, és dicsőíteni őt. "...gyönyörködni fogsz..." - mindazonáltal a nyugalom napjának célja, hogy gyönyörködj! Egy áldás, amit elfogadhatsz Istentől.

Nem kényszer a nyugalom, de gyönyörű!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Isten terve

A meghallgatott ima