Le a láncokkal!


„Rám figyeljetek a föld legvégéről is, és megszabadultok, mert én vagyok az Isten, nincsen más!”

Ézsaiás könyve 45.fejezet 22.vers

Mindannyiunknak vannak félelmei. Én például nagyon tudok félni a darazsaktól, a magasságtól és régen a pókokkal sem voltam barát. Utóbbival már egész jó a kapcsolatom, de a darazsaktól még ma is képes vagyok elsírni magam, annyira félek tőlük.

Kiskorunkban még több félelmünk van és ahogy haladunk az életben egyre inkább látjuk, hogy egy-egy addig veszélynek titulált dolog valóban veszélyes-e és tényleg félni kell-e tőle vagy csak a tapasztalatlanság vesz rajtunk erőt. Idővel ezek a félelmek átváltoznak illetve teljesen eltűnnek, mert megtanulunk együtt élni velük (mint én a pókokkal). Később más félelmek, nagyobb félelmek veszik át a helyüket. Ilyen például a család, munkahely, kapcsolatok körüli félelmek. Vajon helyt tudunk állni ezeken a területeken? Vajon lesz elég időnk a családunkra? Vajon kifogunk tudni jönni a fizetésből? Minden nap találkozunk újabb és újabb félelmekkel.

Ézsaiás könyve a szívemhez legközelebb álló könyv a Bibliában. Isten többször is azt üzeni a prófétán keresztül, hogy ne féljünk. Ilyen rész például a 43:1, ahol azt írja, hogy „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!” Azon túl, hogy megváltott bennünket, Isten azt is pontosan tudja, hogy az egyik legnagyobb emberi érzés a szeretet után a félelem. Tudja, hogy vannak pillanatok, amikor összeszorul a gyomrunk és levegőt se kapunk  a félelemtől. Felnőttkori félelmeink nagy többsége a bizonytalanságból, az erőszakból és a bántó szavakból táplálkozik. Félünk, hogy milyen lesz a jövőnk ha meghozzuk azt a bizonyos döntést. Félünk vagy esetleg egyenesen rettegünk egy új kapcsolattól, mert az előző bántalmazó volt. Talán félünk véleményt nyilvánítani, mert mások a nem tetszésüket bántó, sértő szavakkal fejezhetik ki. Kijelenthető tehát, hogy az életünk sok területét irányítja a félelem. Nem véletlen tehát, hogy Isten arra szólít fel, hogy ne féljünk. Ő az, aki megváltott, vérét adta azért, hogy mi éljünk. Ismeri az életünket, a gondolatainkat, a fájdalmainkat és a félelmeinket is. Hiszem, hogy képes erőt és bátorságot adni ezek leküzdéséhez. Ő képes felszabadítani a láncok alól és új, szabad életet adni. Bízz benne!

Áldott napot!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet